Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor rusești. Maia Sandu convoacă Consiliul de Securitate

Redactia | 17.08.2023

Ucraina a anunțat că nu va mai negocia cu Moscova pentru reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor rusești. Republica Moldova va fi nevoită să găsească alternative la livrările Gazprom.

Pe aceeași temă

Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat miercuri că Ucraina nu va negocia cu Moscova reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, care urmează să expire anul viitor, informează agenția Reuters, citată de News.ro.

„Cu siguranţă nu vom fi parte la discuţiile cu ruşii, este absolut evident”, a declarat el pentru serviciul ucrainean al postului american de radio Vocea Americii.

Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului care îi permite să trimită gaze în Europa prin Ucraina dincolo de 2024, dacă Uniunea Europeană – care s-a angajat să renunţe la gazul rusesc până în 2027 – mai are nevoie de astfel de livrări.

Galuşcenko a declarat că sunt şanse mari ca în ţările europene să nu mai existe cerere pentru gazul rusesc.

„Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcţiona fără gaz rusesc”, a declarat acesta, citat de Voice Of America. „Văd toate precondiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat ministrul ucrainean al energiei.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a fost convocat pentru a face o evaluare a situaţiei din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Preşedinţiei de la Chişinău, scrie News.ro.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat  şedinţa Consiliului Suprem de Securitate „pentru a fi discutate şi evaluate capacităţile de asigurare energetică în sezonul de încălzire 2023 – 2024”, a comunicat instituţia prezidenţială.

Potrivit NewsMaker, Guvernul de la Chişinău a aprobat, recent, un Plan de acţiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.

Conform primului scenariu, compania rusă Gazprom va elimina restricţiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz, Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar ţării de la Gazprom. Energia electrică va fi livrată în proporţie de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziţiona 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES (centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria), iar 30% din surse alternative.

În al doilea scenariu, Gazprom va continua să livreze gaze naturale în volum limitat, de 5,7 mil. metri cubi pe zi. Acest scenariu are două subscenarii.

Conform primei variante, tot volumul de gaze de la Gazprom va fi livrat în Transnistria, la fel ca în prezent, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova va fi cumpărată de Energocom de la MGRES.

A doua subvariantă prevede că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi distribuit proporţional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.

În scenariul nr. 3 Gazprom va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale şi trecerea la achiziţionarea de gaze şi energie electrică din surse alternative.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22