Ucraina pregătește o contraofensivă în Bahmut, unde forțele ruse suferă mari pierderi

L. G. | 24.03.2023

Trupele ucrainene vor contraataca în curând, deoarece ofensiva Rusiei pare să slăbească, a declarat un comandant al armatei ucrainene.

Pe aceeași temă

Armata ucraineană a declarat vineri dimineața că 1.020 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore în timp ce au lansat atacuri nereușite asupra orașelor Lîman, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske. Dar obiectivul lor principal a rămas orașul minier Bahmut, relatează Reuters. „Inamicul nu și-a oprit asaltul asupra Bahmut", a declarat Statul Major General al Ucrainei într-un raport.

Forțele rusești încearcă de luni de zile să captureze Bahmut, pentru a-ți extinde controlul asupra estului Ucrainei. Forțele ucrainene le-au ținut piept, așa cum au făcut în Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske, printre cele 80 de atacuri rusești pe care apărătorii ucraineni le-au respins în ultima zi, a precizat armata.

Rusia nu s-a exprimat cu privire la ultimele lupte, iar Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Comandantul suprem al forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat anterior că forțele sale vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat campaniei de iarnă a Rusiei.

El a declarat că mercenarii din grupul Wagner, care au fost în fruntea asaltului Rusiei asupra estului și sudului Ucrainei, „pierd o putere considerabilă și se află în criză de energie”.

„Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut în apropiere de Kiev, Harkov, Balakliya și Kupiansk", a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au dus la recucerirea unor porțiuni de teren.

Nu există deocamdată o reacție din partea Moscovei la informațiile potrivit cărora forțele sale din Bahmut pierd din viteză, dar șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat că un  contraatac ucrainean este în curs de pregătire.

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au concentrat un grup de peste 80.000 de militari în jurul Bakhmut, a declarat fondatorul trupelor de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, relatează TASS. „Acest grup se află în Seversk, în Slavyansk, în Kramatorsk, Druzhkovka, Konstantinovka și Chasovoy Yar", a spus Prigojin.

Jurnaliștii Reuters de pe linia frontului de la nord de Bahmut au văzut semne care sugerează că ofensiva rusă ar putea fi în declin. Într-un sat deținut de ucraineni la vest de Soledar, la periferia nordică a Bahmut, intensitatea bombardamentelor rusești a scăzut vizibil față de cele două zile anterioare.

Zelenski a declarat că Europa trebuie să crească și să accelereze furnizarea de arme, cerând din nou rachete cu rază lungă de acțiune, muniție și avioane moderne, și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei.

„Dacă Europa așteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război", a declarat joi un Zelenski într-un discurs video adresat liderilor Uniunii Europene, transmis dintr-un tren.

În cadrul summit-ului Consiliului European, liderii UE au aprobat un plan convenit de miniștrii de externe pentru a trimite 1 milion de obuze de artilerie în Ucraina în următorul an. De asemenea, au discutat despre securitatea alimentară globală și despre sancțiunile impuse Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22