Ucraina revendică un atac fără precedent asupra unei bazei aeriene ruse din Crimeea - VIDEO

L. G. | 10.08.2022

O serie de explozii la baza aeriană rusească Saki situată în Crimeea, departe de linia frontului, ar putea fi cel mai îndrăzneț atac de până acum al Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.

Pe aceeași temă

Ministerul rus al Apărării al Apărării a încercat să minimalizeze incidentul despre care a spus că a fost cauzat de explozia accidentală a unui depozit de muniții, soldat cu moartea unei persoane și rănirea altor cinci. Un înalt oficial ucrainean a declarat sub protecția anonimatului pentru The New York Times, că distrugerea aerodromului militar este rezultatul tirului cu rachete cu rază lungă de acțiune de producție proprie.

Experții occidentali au fost suspicioși de la început cu privire la negarea rapidă a Kremlinului a vreunui atac cu rachete efectuat de forțele ucrainene, punând totul pe seama unui accident nefericit, pentru a nu oferi Kievului prilejul de a fi repurtat o „victorie” lovind un obiectiv situat adânc în Crimeea ocupată.

„Aceasta a fost o bază aeriană de pe care decolau în mod regulat avioanele care lansau atacuri împotriva trupelor noastre din sudul Ucrainei” a declarat un oficial ucrainean pentru The New York Times. El nu a dezvăluit tipul de armă folosit în atac, spunând doar că „a fost folosit un dispozitiv exclusiv de fabricație ucraineană”.

Aerodromul militar Sakîi, lovit de rachetele ucrainene, este situat la 200 km de linia frontului, , este unul dintre aeroporturile cheie pentru aviația rusă din Peninsulă. Se estimează neoficial ca peste 40 de avioane rusesti de top au fost distruse plus depozitele de munitii.

Regimentul 43 de Aviație de Luptă al Forțelor Aerospațiale Ruse are sediul pe teritoriul aerodromului militar Saki din Novofedorivka . Aici există bombardiere Su-30SM, Su-33 și Su-24M, informează jurnaliştii de la „Scheme”.

Oficialii ucraineni au comentat mai greu incidentul, dar în prima parte a serii, un consilier al președintelui, Mihail Podolyak, a părut să sugereze că atacul ar putea anunța o nouă fază a conflictului.

Podolyak a declarat că obiectivul pe termen lung al Kievului este "demilitarizarea Federației Ruse". El a adăugat: "Viitorul Crimeei este de a fi o perlă a Mării Negre, un parc național cu o natură unică și o stațiune turistică mondială. Nu o bază militară pentru teroriști. Acesta este doar începutul".

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="uk" dir="ltr">Крим. <br>Мамулєчька надо свалівать! <br>Окупанти, вам пі@дец! <a href="https://t.co/E7LqKjfAiM">pic.twitter.com/E7LqKjfAiM</a></p>&mdash; КРИМський УКР (@Crimea_Ukr) <a href="https://twitter.com/Crimea_Ukr/status/1556996045766381568?ref_src=twsrc%5Etfw">August 9, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei şi postate pe reţelele de socializare arată o degajare de fum în zonă.

De asemenea din filmările postate pe rețelele de socializare se văd mai multe explozii, ceea ce pare să demonstreze că într-adevăr a fost un atac al armatei ucrainene.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The Russian MoD is claiming that these explosions were a result of aviation ammunition detonating, but you can see two different explosions occurring simultaneously in separate areas. <a href="https://t.co/cKlXOxgz6I">https://t.co/cKlXOxgz6I</a></p>&mdash; Rob Lee (@RALee85) <a href="https://twitter.com/RALee85/status/1557004542411243522?ref_src=twsrc%5Etfw">August 9, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Dar, după cum notează The New York Times, „Ucraina deține puține arme cu care ar putea ataca ținte din peninsulă, în afară de avioanele de luptă, dar care ar risca să fie doborâte imediat de apărarea antiaeriană a Rusiei din regiune”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">This video shot near the Novofedorivka air base in Crimea show two practically simultaneous, separate explosions. The Russian claim that there was an explosion of ammunition at the base, causing secondary explosions, is thus likely false. <a href="https://t.co/Irnin3JQQY">pic.twitter.com/Irnin3JQQY</a></p>&mdash; Euan MacDonald (@Euan_MacDonald) <a href="https://twitter.com/Euan_MacDonald/status/1557034882655715329?ref_src=twsrc%5Etfw">August 9, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">A video from <a href="https://twitter.com/hashtag/Crimea?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Crimea</a> shows the extent of damage at the airbase as a result of yesterday&#39;s explosions. <a href="https://t.co/rscx6tQWjk">pic.twitter.com/rscx6tQWjk</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1557215160808493057?ref_src=twsrc%5Etfw">August 10, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Novofedorovka, unde se află baza aeriană Saki, se află la 200 km de frontul din Ucraina. Dacă au fost într-adevăr implicate forțele ucrainene, acest lucru semnalează un punct de cotitură uriaș în război și este probabil o escaladare și mai mare a conflictului dintre Rusia și Occident, având în vedere că Washingtonul furnizează arme cu rază de acțiune din ce în ce mai mare - cum ar fi HIMARS.

Dar, la nivel oficial cel puțin, din ceea ce dezvăluit până acum Pentagonul privind livrările de armament în Ucraina, raza de acțiune a rachetelor HIMARS este departe de 200 km.

0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22