Ucraina riscă intrarea în incapacitate de plată dacă creditorii nu acceptă înghețarea plăților

L. G. | 08.08.2022

Creditorii vor vota marți cererea guvernului de la Kiev de a amâna plățile în contul obligațiunilor internaționale timp de 24 de luni pentru a nu intra în incapacitate de plată a 20 de miliarde de dolari.

Pe aceeași temă

Deținătorii de obligațiuni suverane ale Ucrainei au termenul pentru a decide până marți la ora 17:00 ora New Yorkului (21:00 GMT) dacă susțin sau resping propunerea guvernului ucrainean, care are un deficit de finanțare de 5 miliarde de dolari lunar și se confruntă cu deficit de lichiditate din cauza invaziei rusești începute în 24 februarie. Iar Ucraina se află în criză de timp, având de răscumpărat obligațiuni de 1 miliarde de dolari cu scadență la 1 septembrie.

Creditorii vor aștepta probabil până aproape de termenul limită pentru a vota, a declarat o persoană familiarizată cu stilul Ucrainei, pentru Reuters. Dar este de așteptat ca investitorii să susțină înghețarea plății datoriilor, a adăugat sursa citată.

Când și-a anunțat propunerea, ministrul de finanțe al Ucrainei Sergii Marchenko a spus că are „semnale explicite de sprijin” din partea unora dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, inclusiv BlackRock, Fidelity, Amia Capital și Gemsstock.

Creditorii companiilor Ukravtodor și Ukrenergo, două firme de stat ale căror datorii sunt garantat de stat sunt așteptați până la 9 august un plan similar cu cel al datoriilor suverane.

Este o incapacitate de plată reală?

Moratoriul de doi ani privind plățile datoriei externe ar permite Ucrainei să evite o neîndeplinire ale obligațiilor contractuale sau legale, deoarece orice modificare a condițiilor obligațiunilor ar avea și acordul creditorilor, a spus pentru Reuters Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept bancar și financiar, la Queen Mary Universitatea din Londra.

Cu toate acestea, creditorii s-ar putea întreba dacă o asigurare de nerambursare cunoscută sub numele de credit default swap (CDS) ar trebui să fie activată, deoarece amânarea plăților ar putea fi considerată un eveniment de credit de către Asociația Internațională de Schimb și Derivative (ISDA).

Investitorii beneficiază de asigurare de aproximativ 221 de milioane de dolari pentru datoria Ucrainei, potrivit datelor Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) de pe CDS.

Agențiile de rating de credit ar putea, de asemenea, clasifica acest lucru drept „default selectiv” sau „default”.

„O neîndeplinire a obligațiilor contractuale, un eveniment de credit și o incapacitate de plată - rating de credit sunt trei concepte diferite, deși legate”, a spus Olivares-Caminal. „Apariția oricăruia dintre cele trei nu înseamnă că celelalte două se declanșează automat”.

Deși se așteaptă ca investitorii să susțină înghețarea plății datoriei, nu este clar dacă Ucraina va avea nevoie în continuare de o restructurare a datoriei pe termen mediu.

„Este doar o măsură temporară de pauză – nu știm care va fi situația Ucrainei peste câteva luni sau câțiva ani. Investitorii deja se pregătesc pentru restructurare datoriei externe”, a declarat Luis Peixoto, economist pentru piețele emergente la BNP Paribas din Londra

Obligațiunile denominate în dolari ale Ucrainei se tranzacționează la nivel de avarie, de până la 17 cenți pentru un dolar.

Lovită de război, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”, Ucraina se confruntă cu o contracție economică de 35%-45% în 2022, potrivit estimărilor guvernului și ale analiștilor, și depinde exclusiv de finanțarea externă oferită partenerii săi occidentali.

Pentru a rezista, Ucraina dorește să încheie un acord de împrumut de 15-20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional înainte de sfârșitul anului.

Ucraina și-a restructurat datoria externă în 2015, după o criză economică legată de luptele cu separatiștii ruși din în estul industrial. Acordul cu creditorii a lăsat țara cu obligații mari de plată anulate în perioada 2019 - 2027 și a revenit pe piețele internaționale în 2017 cu o emisiune de obligațiuni în valută de 3 miliarde de dolari.

„O neîndeplinire a obligațiilor contractuale, un eveniment de credit și o incapacitate de rating de credit sunt trei diferite, deși legate

Pentru ca planul de înghețare a plății datoriei externe să aibă succes, trebuie ca investitorii care dețin două treimi din cele 13 emisiuni de euroobligațiuni cu scadența între 2022 și 2033 și cel puțin jumătate din fiecare emisiune.

La sfârșitul lunii iulie, firma ucraineană de energie de stat Naftogaz a devenit prima entitate guvernamentală ucraineană care a intrat în incapacitate de plată de la începutul invaziei ruse. Împrumuturile efectuate de Naftogaz nu sunt garantate de stat

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22