Ucraina solicită „garanții de securitate” puternice. Rusia vorbește de prologul războiului nuclear

L. G. | 15.09.2022

Ucraina dorește un bloc „NATO” care să ofere „garanții de securitate”, propunere a unui de un grup de lucru înființat de președintele Volodymyr Zelensky. Moscova amenință cu războiul nuclear.

Pe aceeași temă

Ucraina dorește formarea unui bloc de state asemănător cu NATO, care să poată interveni imediat în cazul în care Rusia o atacă, propunere înaintată de un grup de lucru înființat de președintele Volodimir Zelenski.

În mod principal, grupul de state ar include Statele Unite și alți aliați NATO, care să ofere Ucrainei „garanții de securitate”. Oficialii de la Kiev au subliniat, marți, la prezentarea planului că acesta nu este menit să înlocuiască NATO, ci este alianță care își asumă obligații juridice și care urmează să funcționeze până când Ucraina va adera cu drepturi depline la NATO, după cum explică Newsweek această inițiativă:

„Pactul de securitate de la Kiev (KSC) – propus de Andri Yermak, șeful cancelariei lui Zelensky și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen – ar stabili, de asemenea, un plan „multianual” de investiții, pregătire militară și partajare a informațiilor pentru a consolida capabilitățile defensive ale Ucrainei în perioada în care țara se pregătește pentru aderarea deplină la NATO”.

Medvedev: Un apel isteric

Reacția Kremlinului a fost rapidă și violentă, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizând că este „cu adevărat un prolog la cel de-al Treilea Război Mondial” dacă va fi adoptat. El a spus că  rezultatul final va fi apocalipsa nucleară.

Medvedev consideră că „dușmanii” Rusiei – „șefii occidentali de diferite grade” cărora li se adresează „acest apel isteric” (proiectul de pact de securitate al Kievului, făcut public marți – n.r.) ar trebui să înțeleagă un lucru: „Acesta se referă direct la războiul hibrid al NATO cu Rusia. Dacă aceste jumătăți de măsură merg mai departe cu pomparea galopantă a celor mai periculoase tipuri de arme către regimul de la Kiev, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va atinge un alt nivel”, a avertizat el.

Kievul nu va primi nicio „garanție de securitate”, în special pentru că proiectul său este, în esență, un „prolog” la cel de-al treilea război mondial, consideră vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, transmite agenția rusă de stat TASS.

„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de «garanții de securitate», care sunt în esență un prolog la un al treilea război mondial. Bineînțeles, nimeni nu va oferi «garanții» naziștilor ucraineni”, a scris el marți pe canalul său Telegram.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Ukraine will seek security guarantees from allies like those Israel gets from the US: no intervention, but commitment to arms, intelligence, funding and training. <a href="https://twitter.com/MedvedevRussiaE?ref_src=twsrc%5Etfw">@MedvedevRussiaE</a> reacted by threatening with a nuclear holocaust <a href="https://t.co/IrBmIA7TSJ">https://t.co/IrBmIA7TSJ</a> via <a href="https://twitter.com/WSJ?ref_src=twsrc%5Etfw">@WSJ</a></p>&mdash; Bojan Pancevski (@bopanc) <a href="https://twitter.com/bopanc/status/1569750141120151554?ref_src=twsrc%5Etfw">September 13, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

El consideră că acordul propus de Kiev echivalează cu „aplicarea articolului 5 al Pactului Nord-Atlantic în Ucraina”. Acest articol se referă la apărarea colectivă ca principiu central al tratatului fondator al NATO. Apărarea colectivă înseamnă că un atac asupra unuia dintre membrii alianței este considerat ca un atac asupra tuturor membrilor.

Această campanie, a subliniat Medvedev, nu va avea granițe vizibile, în timp ce acțiunile părților vor deveni potențial imprevizibile. „Campania își va urma propriul scenariu militar, implicând tot mai mulți participanți noi. Așa a fost întotdeauna”, a scris Medvedev pe canalul de Telegram.

El dă vina pe „idioții plictisitori” din „think tank-urile stupide” ale căror minți au putut să clocească „un apel isteric”.

Și continuă apocaliptic, Medvedev: „Iar atunci națiunile occidentale nu vor mai putea să stea în locuințele lor curate, deistrându-se de modul în care slăbesc ei puterea Rusiei printr-un război proxy. Totul va arde în jurul. Oameni vor simți din plin durerea. Pământul va fi în flăcări iar betonul se va topi”.

„Și totuși, politicienii cu mintea îngustă și grupurile lor de gândire stupide, vorbesc la un pahar de vin despre cum ne pot ei confrunta fără să intre într-un război direct. Idioți anoști cu o educație clasică”, amenință Medvedev cu declanșarea unui război mondial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22