Ucraina: Un nou ajutor militar de 1,2 miliarde dolari constând în șase sisteme de rachete sol-aer

L. G. | 01.12.2022

Trupele ruse au încercat să avanseze în estul Ucrainei și au bombardat orașul Herson din sud a comunicat joi dimineață armata ucraineană.

Pe aceeași temă

În Washington, a fost semnat contractul de 1,2 miliarde de dolari pentru livrarea a șase sisteme de rachete sol-aer (NASMAS) către Ucraina. Contractul a fost atribuit companiei Raytheon, a anunțat Pentagonul, relatează Reuters

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri că țara sa are nevoie de sisteme de apărare antirachetă Patriot de producție americană pentru protecția infrastructurii civile, care a fost supusă unui atac puternic din partea Rusiei la începutul iernii.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat la București la încheierea întâlnirii ministeriale a miniștrilor de externe ai țărilor NATO că Vladimir Putin și-a concentrat „furia și focul” împotriva populației civile din Ucraina și a avertizat Rusia că strategia ei nu va reuși să-i divizeze pe cei care susțin Ucraina.

„Căldură, apă, electricitate... acestea sunt noile ținte ale președintelui Putin. El le bombardează puternic. Această agresiune împotriva poporului ucrainean este barbară”, a mai declarat Blinken la conferință de presă de la București.

Tot la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, țările membre s-au angajat miercuri să ajute Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina care se confruntă cu acțiunile ostile ale Rusiei, se arată în declarația comună adoptată cu acest prilej.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că declarația comună adoptată la București arată că NATO „nu este absolut interesat de o soluție politică și diplomatică în Ucraina”.

Ucraina a cerut tuturor ambasadelor Kievului din străinătate să-și întărească securitatea după ce două scrisori cu explozibil au fost trimise ambasadorului ucrainean la Madrid și unei companii producătoare de armament din Spania care fabrică lansatoarele de rachete donate Ucrainei. Poliția spaniolă a declarat că examinează o posibilă legătură între cele două bombe, dintre care una a rănit un ofițer de securitate al ambasadei.

Situația frontului

În regiunea Donețk din estul Ucrainei, locul celor mai grele lupte, forțele ruse au încercat să avanseze și au bombardat mai multe orașe, inclusiv Bakhmut și în apropiere de Soledar și Opytne, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene miercuri noapte.

Pe frontul de sud, Kievula anunțat că forțele ruse au ocupat poziții defensive și au executat foc cu tancuri, mortiere și artilerie asupra pozițiilor ucrainene și asupra capitalei regionale Herson, abandonată de trupele ruse la începutul lunii noiembrie. Alte activități pe câmpul de luptă au mai fost raportate în nord-estul și centrul Ucrainei.

Reuters precizează că informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

„Analizăm intențiile ocupanților și pregătim contramăsuri mai dure”, a declarat președintele Volodymyr Zelenskii în discursul zilnic

Kirilo Timoșenko, adjunctul administrației prezidențiale a Ucrainei, a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 65% dintre consumatorii din regiunea Herson.

Aproape șase milioane de gosodării din majoritatea regiunilor Ucrainei și Kiev nu aveau energie electrică, a mai declarat Zelenskiy miercuri seară.

DRONE

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că forțele de apărare au doborât 340 dintre cele aproximativ 400 de drone iraniene pe care Rusia le-a lansat în timpul războiului.

„Nu am mai văzut aceste vehicule aeriene fără pilot iraniene de aproximativ două săptămâni... probabil că primul lot s-a epuizat deja”, a declarat el pentru principala rețea de televiziune din Ucraina.

Pe plan economic, este aproape un acord privind reluarea exporturilor rusești de amoniac prin conductă către un port ucrainean de la Marea Neagră, a declarat Martin Griffiths, șeful misiunii ONU.

„Cred că suntem destul de aproape, și sperăm să parafăm acordul săptămâna aceasta”, a declarat Griffiths la un eveniment Reuters NEXT.

Un acord care vizează limitarea crizei globale alimentare, ajutând Ucraina să-și exporte produsele agricole prin porturile d la Marea Neagră a fost prelungit în 17 noiembrie cu patru luni, deși Rusia a declarat că propriile cereri nu au fost încă rezolvate pe deplin. Acordul a fost intermediat inițial în iulie de către Națiunile Unite cu ajutorul Turciei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22