UE are în plan creșterea producției de vaccinuri fără suspendarea brevetelor cerută de SUA

Laurentiu Gheorghe | 04.06.2021

UE a prezentat vineri Organizației Mondiale a Comerțului un plan de creștrere a producției de vaccinuri, în special în statele în curs de dezvoltare.

Pe aceeași temă

Planul reprezintă o contrapropunere la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19 susținută de Statele Unite.

India, Africa de Sud și zeci de țări în curs de dezvoltare cer derogarea pentru a rezolva ceea ce spun că este o „inechitate uluitoare” în accesul la vaccinuri și alte tratamente COVID-19.

Statele Unite au sprijinit solicitarea care a crescut presiunea pe Uniunea Europeană și Elveția, care găzduiesc mulți producători de vaccinuri și tratamente.

Comisia Europeană a anunțat că a prezentat vineri o alternativă, axată pe relaxarea restricțiilor la export și pe o flexibilizare a normelor deja existente ale OMC. Organizația Mondială a Comerțului va putea discuta planul în cadrul reuniunilor planificate săptămâna viitoare.

UE susține că suspendarea brevetelor nu ar spori producția și a prezentat un plan în trei părți.

În primul rând, Uniunea Europeană propune ca restricțiile la export să fie reduse la minimum. În al doilea rând, UE ar încuraja dezvoltatorii de vaccinuri să încheie acorduri cu producătorii din țările în curs de dezvoltare și să promită creșterea rezervelor către țările vulnerabile. În al treilea rând, planul UE subliniază că OMC are deja reguli care permit țărilor să acorde licențe producătorilor chiar și fără consimțământul titularului brevetului, deși aceștia ar primi în continuare compensații financiare.

Un oficial al Comisiei a declarat pentru Reuters că propunerea vizează eliminarea ambiguității, clarificând că pandemia înseamnă „licențe obligatorii” care ar putea fi acordate fără a fi nevoie să se negocieze mai întâi cu deținătorii de brevete. Compensația ar putea fi redusă la minimum pentru a asigura prețuri accesibile.

Grupul medical umanitar Medecins Sans Frontieres a declarat că propunerea UE va duce doar la o acțiune voluntară a companiilor, mai degrabă decât spre o soluția legală concretă pe care o va oferi o derogare.

Administrația Biden a propus suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia. 100 de țări au făcut presiuni pentru suspendarea brevetelor.

Luna trecută, președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că este deschis ideii de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală, însă acest lucru nu va rezolva problemele.

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat opoziția față de propunerea administrației Biden de a suspenda drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile Covid-19, afirmând că ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22