UE înăsprește sancțiunile impuse Belarusului, vizând companiile care îl susțin pe Lukașenko

Laurentiu Gheorghe | 19.11.2020

Miniștrii de externe ai UE au decis să impună noi sancțiuni Belarusului, care să includă companii și oameni de afaceri care îl susțin pe președintele Lukașenko, a anunțat Josep Borell.

Pe aceeași temă

Noile sancțiuni vor viza înalți oficiali ai regimului precum și entități care îl finanțează pe Lukașenko și guvernul său, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, relatează AFP și Reuters.

UE a impus deja interdicții de călătorie și a înghețat bunurile a aproape 50 de oficiali bieloruși suspectați de fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august și implicare în reprimarea violentă a protestelor de stradă împotriva președintelui Alexandr Lukașenko.

„Într-o zi vom epuiza numărul de persoane care ar putea fi sancționate. Iar acum trebuie să abordăm probleme mai sensibile, precum sancționarea firmelor, ceea ce va afecta desfășurarea normală a activității economice”, a declarat șeful diplomației UE.

Borrell a precizat că este la latitudinea guvernelor membre UE să propună companiile care să fie sancționate și nu a oferit exemple de entități care s-ar afla în vizor.

Cea mai mare companie telecom din țară, compania de stat Beltelecom, este acuzată că a tăiat accesul la internet și serviciile de date mobile pentru a-i împiedica pe organizatorii protestelor să se coordoneze.

UE, cel mai mare partener al Belarusului în ceea ce privește asistența financiară, a anunțat în 2 octombrie sancțiuni împotriva a 40 de oficiali bieloruși și a adăugat și alte persoane pe listă de atunci.

Svetlana Tihanovskaia, lidera din exil a opoziției bieloruse, a îndemnat liderii UE să impună „sancțiuni financiare îndreptate persoanelor(...) care sunt în buzunarul lui Lukașenko”.

Borrell a anunțat de asemenea că UE își va revizui asistența financiară acordată Belarusului și că nicio parte a fondurilor nu va mai putea fi gestionată prin canalele guvernului lui Lukașenko, pe care Bruxelles-ul nu îl recunoaște ca președinte al țării.

Noile sancțiuni anunțate de Borrell vin după moartea de săptămâna trecută a unui protestatar în vârstă de 31 de ani după ce acesta a fost bătut de forțele de ordine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22