Ultimul bilanț al cutremurului de marți din Mexic: 224 de morţi. 20 sunt copii

Dora Vulcan | 20.09.2017

Bilanţul cutremurului a ajuns la cel puțin 224 de morţi, au anunţat oficialii mexicani. Seismul de magnitudine 7,1 a lovit în centrul ţării marți, chiar în timp ce era în desfăşurare o simulare de cutremur. Sirenele au sunat, dar mulţi locuitori au crezut totul face parte din exerciţiu şi nu au reacţionat.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - “Ne confruntăm cu o urgenţă în oraşul Ciudad de Mexico, în statele Puebla şi Morelors, după cutremurul cu magnitudinea 7,1”, a declarat preşedintele Enrique Pena Nieto, într-un discurs televizat. “Sunt centre medicale disponibile şi spitalele publice îşi pun la dispoziţie serviciile pentru toată lumea”, indiferent dacă pacienţii au asigurare medicală sau nu, a adăugat el. “Este posibil să mai găsim oameni sub dărâmături”, a subliniat liderul mexican. De asemenea, preşedintele a îndemnat oameni ale căror proprietăţi sunt rezistente din punct de vedere structural să rămână în case, dacă este posibil. Astfel, serviciile de urgenţă vor avea acces mai uşor pe străzi.

 

 

 UPDATE: Ambasada României la Ciudad de Mexico nu deține informații conform cărora printre victime s-ar afla și cetățeni români. Nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea rezidenților români sau a rudelor acestora -  annunța MAE.

 

Cetățenii români afectaţi de seismul produs în Mexic pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869,  apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice - 00 52 55 38 833 072.

 

Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale şi este pregătită să intervină, în funcție de solicitări.

 

UPDATE: Un nou bilanț anunțat de guvernul mexican: cel puțin 224 de morți. Jumătate dintre victime sunt în capitala Ciudad de Mexico, unde cel puţin 27 de clădiri s-au prăbuşit total sau parţial. De asemenea, aproape 4 milioane de oameni au rămas fără curent electric.

 

UPDATE: Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a exprimat regretul față de această catastrofă.

 

UPDATE, marți,  23:10 - Cel puțin cinci oameni au murit în urma cutremurului  de lângă Atecingo, din Puebla, informează The Guardian.

 

 

 

Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico.

 

UPDATE: 22:00 - Potrivit agenţiei mexicane de seismologie, cutremurul a avut o intensitate de 7,1.

 

Estimarea inițială a magnitudinii seismului, făcută de US Geological Survey (serviciul american de monitorizare geologică) a fost de 7,4. Epicentrul determinat a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mișcarea s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri. „Mii de oameni au ieșit în stradă” în Mexico, notează Institutul Geologic al Statelor Unite.

 

 

Cutremurul de marți a avut loc la câteva ore după ce în capitala mexicană s-a desfășurat un exercițiu de pregătire pentru seisme. În urmă cu exact 32 de ani, pe 19 septembrie 1985, Mexicul a fost lovit de un seism cu magnitudinea 8, soldat cu peste 5000 de morți.

 

 

 

Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico.

 

 

Cutremurul a avut loc când mulţi luau parte la o simulare de seism, la exact 32 de ani după ce un altul a ucis mii de oameni în Ciudad de Mexico. Sirenele de avertizare au sunat, dar unii locuitori au crezut că este vorba numai de o simulare şi nu le-au luat în seamă.

 

 

 

Mexicul este o ţară cu risc seismic mare, iar un cutremur cu magnitudinea 8,1, produs luna aceasta în sudul ţări, s-a soldat cu cel puţin 90 de morţi.

 

 

Ciudad de Mexico este unul dintre cele mai dens populate oraşe din lume, cu peste 20 de milioane de oameni locuind în zona metropolitană. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22