Ultraconservatorul Ebrahim Raisi al-Sadati, apropiat al ayatollahului, noul președinte al Iranului

Redactia | 19.06.2021

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati a câştigat din primul tur de scrutin alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran. El a obținut peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale.

Pe aceeași temă

Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati a obţinut "peste 17.800.000 de voturi" din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, a declarat Jamal Orf, preşedintele Comisiei electorale naţionale, într-o conferinţă de presă la Teheran, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Anul acesta au fost convocaţi la vot peste 59,3 milioane de iranieni cu vârsta de peste 18 ani.

"Felicitările mele oficiale vor veni mai târziu, dar ştim deja cine a obţinut suficiente voturi în aceste alegeri şi cine este ales astăzi de popor", a declarat președintele în exercițiu, Hassan Rouhani, fără a menţiona numele câştigătorului.

În mesaje difuzate pe Instagram, pe Twitter sau transmise de mass-media iraniene, cei trei contracandidaţi ai lui Raissi au recunoscut la rândul lor lor victoria acestuia.

Fost magistrat, Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, de asemenea un susţinător al unei linii dure pe plan extern, notează Reuters.

Raisi este acuzat de organizații pentru drepturile omului de implicarea în execuțiile în masă din 1988, considerate crime împotriva umanității. Pentru rolul său în aceste atrocități, Raisi a fost sancționat de SUA.

Noului preşedinte de la Teheran, figură marcantă a regimului teocratic iranian, îi va reveni sarcina de a relua negocierile începute la Viena privind relansarea acordului din 2015 care reglementează activităţile nucleare iraniene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22