Un avion rus a intrat în spațiul aerian turcesc. Moscova neagă și acuză: Este propagandă

Iulian Popescu | 31.01.2016

Ankara a anunţat că un avion militar al Moscovei a intrat vineri, fără permisiune, în spaţiul aerian al Turciei. Șeful diplomației ruse l-a convocat de urgență pe ambasadorul Moscovei pentru a da explicații.

Pe aceeași temă

 

Un nou incident aerian s-a produs în Turcia și riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile între Turcia şi Rusia. Un avion Suhoi 34 al aviației militare ruse a intrat în spațiul aerian al Turciei, deși pilotul a fost avertizat să păstreze distanţa. Acesta nu a ţinut cont de recomandări şi a încălcat frontiera, susţin turcii, scrie Digi24.

 

Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe pentru explicaţii. În plus, preşedintele Recep Erdogan a anunţat că vrea să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta probleme apărute între cele două state.:

"Rusia va trebui să-și asume consecințele dacă ea continuă astfel de violări contra drepturilor suverane ale Turciei", a declarat Erdogan.

 

Șeful Alianţei Nord-Atlantice a reacționat și el, cerând Moscovei să ia toate măsurile necesare pentru a nu mai încălca spaţiul aerian al unei ţări membre NATO.

 

Moscova a negat acuzaţiile

 

"Nu a avut loc nicio violare a spațiului aerian turc de către forțele aeriene ruse prezente în Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konacenkov.

 

"Declarațiile turce despre pretinsa violare a spațiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament", a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia "nu pot fi decât propagandiști care au vizionat filme de acțiune de la Hollywood".

 

Acum trei luni, Turcia a doborât un avion rusesc care îi încălcase spaţiul aerian, iar incidentul a afectat grav relaţiile între cele două state.

 

***

 

Relatiile dintre Rusia si Turcia s-au deteriorat rapid incepand din 24 Noiembrie, cand fortele aeriene turce au doborat un Suhoi al aviatiei ruse la granita turco-siriana.

 

Ankara spune ca aeronava a violat spatiul sau aerian si a fost somata in repetate randuri sa schimbe cursul inainte sa fie lovita. Moscova sustine ca Suhoiul se afla in spatiul sirian, la cativa kilometri de granita cu Turcia, intr-o misiune de sustinere a liderului Bashar al-Assad.

 

Rusia a pretins scuze oficiale după acel incident, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat categoric, insistând că aviația militară are dreptul și obligația de a apăra suveraniltatea teritorială a țării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22