Un avocat independent va investiga cazul documentelor secrete găsite în posesia lui Joe Biden

L. G. | 13.01.2023

Un avocat independent, sau consilier special, va investiga dacă președintele Biden a gestionat greșit dosarele clasificate, a anunțat joi procurorul general al SUA, Merrick Garland, citat de BBC.

Pe aceeași temă

Robert Hur, un procuror care a lucrat în domeniul contraterorismului și al fraudei corporative, va conduce ancheta, a spus Merrick Garland. Hur a mai ocupat funcția de procuror districtual al SUA.

Investigația vine după ce Casa Albă a confirmat, joi, că cel de-al doilea set de documente clasificate au fost găsite de avocaţii preşedintelui Joe Biden în garajul acestuia din Wilmington, Delaware. Anterior, presa americană anunţase că a fost găsit un alt set de documente, dar nu se cunoştea locaţia.

„Am semnat un document prin care Robert Hur este numit procuror special" şi care "îl autorizează să investigheze orice persoană sau entitate care ar fi putut încălca legea" în acest caz, a spus oficialul american în cadrul unui scurt discurs, relatează AFP.

„Avocaţii au descoperit printre documentele personale şi politice un număr mic de documente suplimentare ale administraţiei Obama-Biden care erau marcate ca fiind clasificate”, a declarat într-un comunicat Richard Sauber, consilier special al preşedintelui Biden. „Toate aceste documente, cu excepţia unuia, au fost găsite în spaţiul de depozitare din garajul reşedinţei preşedintelui din Wilmington. Un document constând dintr-o singură pagină a fost descoperit printre materialele depozitate într-o cameră adiacentă”, a precizat avocatul lui Biden.

Iniţial, avocaţii lui Joe Biden au găsit documente confidenţiale, din perioada în care a fost vicepreşedinte, într-un birou privat pe care îl avea la sediul unui think tank. Descoperirea a fost făcută la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial. Apoi, avocaţii s-au dus să caute şi într-o a doua locaţie folosită de Joe Biden şi au găsit alte documente de interes pentru oficialii federali care analizează această chestiune, a relatat, miercuri, pe surse, CNN.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, republicanul Kevin McCarthy, a declarat joi că este nevoie de o investigaţie a Congresului american, după ce documente confidenţiale din perioada în care actualul preşedinte democrat Joe Biden era vicepreşedinte al SUA (2009-2017) au fost găsite într-una din reşedinţele sale private şi la un fost birou al său într-un think-tank din Washington, notează agenţia EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă, McCarthy a denunţat un standard dublu prin raportare cu cel al fostului preşedinte republican Donald Trump, care este investigat tot pentru găsirea unor documente confidenţiale la reşedinţa sa şi care datează din perioada când era la Casa Albă.  

Avocaţii preşedintelui american Joe Biden au descoperit un „mic număr” de documente marcate ca fiind secrete într-un garaj al locuinţei private a şefului statului din oraşul Wilmington, statul Delaware, a anunţat joi Casa Albă, transmit AFP şi Reuters.

Un alt document a fost găsit într-o încăpere adiacentă garajului, în timp ce în casa din staţiunea Rehoboth Beach, tot în Delaware, dar pe malul Atlanticului, nu s-au găsit documente, a precizat într-un comunicat avocatul special al Casei Albe Richard Sauber, relatează Agerpres.

Administraţia „cooperează pe deplin” pentru a se asigura că documentele găsite sunt gestionate în mod adecvat, a menţionat acesta. Este vorba de documente clasificate ca secrete datând din perioada în care preşedintele SUA era Barack Obama, iar Biden era vicepreşedinte. Anunţul de joi vine după ce luni Sauber a confirmat o relatare a CBS privind găsirea unor documente clasificate din perioada când Joe Biden a fost vicepreşedinte la un fost birou al acestuia de la un think-tank din Washington.

Context

Decizia lui Merrick Garland, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, este similară cu cea luată în cazul fostului preşedinte Donald Trump. Un procuror special, Jack Smith, investighează cazul documentelor colectate de autorităţi din reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, statul Florida.

Preşedintele Joseph Biden a declarat joi după-amiază că va coopera "total" în investigaţia Departamentului Justiţiei privind deţinerea unor documente clasificate. Biden a afirmat că un document clasificat din perioada în care era vicepreşedinte al SUA a fost găsit în "biblioteca personală" a casei sale din Wilmington, în statul Delaware, precizând că alte documente au fost găsite într-un spaţiu pentru depozitare din garajul locuinţei. Nu a precizat când au fost găsite documentele, subliniind că inventarul documentaţiei a fost finalizat miercuri seară de consilierii săi. "Voi coopera total şi complet" în ancheta Departamentului Justiţiei, a subliniat Biden.

Biden a afirmat iniţial că a fost "surprins" să afle în noiembrie 2022 că într-unul dintre fostele sale birouri, în oraşul Washington, au fost găsite documente clasificate. Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

Conform unor surse judiciare citate de postul de televiziune CNN, în fostul birou al lui Biden de la Universitatea din Pennsylvania au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

"Când va percheziţiona FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi Casa Albă? În mod clar, aceste documente nu fuseseră declasificate", a reacţionat fostul preşedinte Donald Trump, care intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida). Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

„Cu sau fără un procuror special”, care a fost numit în funcție de Joe Biden, Camera Reprezentanţilor, care a trecut recent sub controlul conservatorilor, va ancheta „modul necorespunzător în care au fost gestionate documente clasificate ca secrete de preşedintele Biden şi eforturile „mlaştinii” de a ascunde aceste informaţii", a precizat James Comer într-un comunicat.

Acest republican, care prezidează o comisie de anchetă puternică din Camera Reprezentanţilor, a folosit un termen drag lui Donald Trump, care descria elitele democrate de la Washington drept o „mlaştină”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22