Un cunoscut blogger rus pro-Kremlin, mort într-un atentat cu bombă în Sankt Petersburg

L. G. | 03.04.2023

Un important blogger militar rus pro-război a fost ucis într-o explozie într-o cafenea din centrul Sankt Petersburgului, a anunțat Ministerul de Interne al Rusiei într-un comunicat.

Pe aceeași temă

Vladlen Tatarsky, care avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram, a murit într-o explozie care este investigată de autoritățile ruse ca o crimă.

Vladlen Tatarsky, al cărui nume real era Maxim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram și era unul dintre cei mai influenți bloggeri militari din țară.

Peste 30 de persoane au fost rănite în explozia de duminică, a informat Ministerul Sănătăţii din Rusia. Citând surse din agențiile de securitate ale țării, agenția de știri RIA a spus că o bombă a fost ascunsă într-o statuie oferită lui Tatarsky într-o cutie în timpul unei întâlniri publice. Poliția rusă a anunțta că a deschis o anchetă pentru crimă.

Mash, un canal al rețelei de socializare Telegram cu link-uri către site-urile forțelor de ordine rusești, a postat un videoclip în care apare Tatarsky, cu microfonul în mână, ținând în mână o statuie reprezentând statuia unui soldat cu cască. Martorii spun că doar câteva minute mai târziu a avut loc o expozie puternică. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată explozia și oamenii răniți care ieșiți pe stradă.

Cafeneaua „Street-Bar” ar aparține șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Le Monde.

În weekenduri, la această cafenea se aduna clubul de discuții „Cyber Z Front”.

Potrivit presei ruse, o fată i-a dat cadou lui Tatarsky o statuetă în care s-ar fi aflat explozibilul.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Breaking:<br><br>An explosion occurred in Sankt Petersburg in one of Prigozhin’s cafes. The name of the cafe is “Street Bar”.<br><br>It is said that military blogger Vladlen Tatarsky was having a speech. Tass reports that he died in the explosion.<a href="https://twitter.com/hashtag/SanktPetersburg?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#SanktPetersburg</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/Russia?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Russia</a> <a href="https://t.co/a69gBw5FoN">pic.twitter.com/a69gBw5FoN</a></p>&mdash; (((Tendar))) (@Tendar) <a href="https://twitter.com/Tendar/status/1642563543592493057?ref_src=twsrc%5Etfw">April 2, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Vladlen Tatarsky era originar din Makiivka, oraș situat în regiunea separatistă din Ucraina. În 2014, el a luptat de partea forțelor militare ale RPD (Republica Populară Donețk), iar ulterior s-a mutat la Moscova. Acolo a început să se definească ca scriitor și soldat.

„Îi vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți”, a declarat Tatarskyi la Kremlin după discursul lui Putin referitor la anexarea teritoriilor ocupate la Federația Rusă.

Agenția de presă rusă Interfax a anunțat că o femeie din Sankt Petersburg a fost arestată sub suspiciunea de implicare în atentatul cu bombă. Se relatează că ea a mai fost reținută anterior pentru că a participat la mitinguri împotriva războiului din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a dat vina pe Ucraina, declarând că activitățile lui Tatarsky „i-au atras ura regimului de la Kiev” și că el și alți bloggeri militari ruși se confruntă de mai mult timp cu amenințări din partea susținătorilor ucraineni. Evgheni Prigojin, șeful grupului rus Wagner ai cărui mercenari luptă în Ucraina, a declarat duminică că „nu va da vina pe regimul de la Kiev” pentru atentat, ci pe un „grup de radicali”.

Un înalt oficial al guvernului ucrainean a pus explozia care l-a ucis pe Tatarsky pe seama tulburărilor interne din Rusia. „Păienjenii se mănâncă unii pe alții dacă sunt închiși într-un borcan”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. „Răspunsul la întrebarea când terorismul intern va deveni un instrument de luptă politică internă este doar o chestiune de timp”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">It’s claimed that Vladlen Tatarsky, one of the most known Russian military propagandist is dead. In St. Petersburg, Russia, an explosion has just occurred in a cafe where Vladlen Tatarsky, was holding a &quot;creative evening&quot;. <a href="https://t.co/WfQAFlBt8B">pic.twitter.com/WfQAFlBt8B</a></p>&mdash; Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) <a href="https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1642557179600281602?ref_src=twsrc%5Etfw">April 2, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Bloggerul, care a vizitat frecvent trupele ruse pe linia frontului, a devenit unul dintre cei mai puternici critici ai Ministerului rus al Apărării pentru incapacitatea acestuia de a obține succese militare în Ucraina.

El a cerut înființarea unui tribunal pentru conducerea militară rusă, descriind ofițerii de rang înalt ai Moscovei drept „idioți neantrenați”.

Tatarsky a fost una dintre vocile principale din comunitatea bloggerilor pro-război. Bloggerii, care sunt adesea foști veterani care au luptat în prima linie, oferă adesea o perspectivă reală asupra performanței armatei ruse pe front și au o marjă de libertate surprinzătoare pentru a critica modul în care este condus războiul – deși rareori îl critică pe Putin. În semn al importanței acestora în creștere, președintele rus a înființat anul trecut un grup de lucru pentru coordonarea activității dintre guvern și bloggeri.

Moartea lui Tatarsky este al doilea atentat de pe teritoriul Rusiei în care este eliminată o vedetă pro-război cu mare vizibilitate.

În august anul trecut, Daria Dugina, fiica unui ideolog rus ultra-naționalist, a fost ucisă când o bombă a aruncat în aer mașina pe care o conducea pe o autostradă în apropierea Moscovei. Rusia a acuzat atuci serviciile de informații ale Ucrainei că au comis crima, însă Ucraina a negat implicarea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22