Un diplomat rus critică dur războiul din Ucraina: Cea mai mare crimă împotriva poporului rus

L. G. | 23.05.2022

Boris Bondarev, un înalt diplomat rus, și-a dat demisia din Misiunea permanentă a Rusiei de la ONU și din alte organizații internaționale de la Geneva, criticând în termeni duri războiul din Ucraina.

Pe aceeași temă

Diplomatul a postat luni un mesaj pe LinkedIn, platformă interzisă în Rusia încă din 2016, în care și-a justificat decizia de a părăsi ministerul de Externe după mai bine de 20 de ani de carieră, relatează Kommersant.

„În cei peste douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite întorsături în politica noastră externă, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca în data de 24 februarie a acestui an”, a scris acesta.

Diplomatul acuză Ministerul rus de Externe că răspândește minciuni

Probabil pentru a nu încălca regulile stricte de cenzură impuse de Kremlin după declanșarea războiului, printre care și incriminarea difuzării de „informații false” privind misiunile sale externe, jurnaliștii de la Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, nu redau integral mesajul lui Bondarev dar spun că acesta le-a confirmat telefonic autenticitatea sa.

Însă mesajul său a fost rapid preluat pe rețelele de socializare de corespondenți ai presei internaționale.

„Cei care au conceput acest război vor doar un lucru - să rămână la putere, să trăiască în palate pompoase fără gust, să navigheze pe iahturi comparabile în tonaj și costuri cu întreaga Flotă Rusă”, mai afirmă diplomatul.

„Ministerul Relațiilor Externe nu este implicat astăzi în diplomație. El răspândește minciuni, incită la ură și război. Diplomații servesc interesele private ale unui cerc restrâns de persoane care n-au nimic de-a face cu nevoile reale ale societății ruse”, a adăugat el.

Bondarev mai afirmă că războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie este unul nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva poporului său și „cea mai gravă crimă” împotriva poporului rus.

Jurnaliștii de la Kommersant afirmă că mai mulți diplomați și-au dat demisia din Ministerul rus de Externe după începerea „operațiunii militare speciale” dar că aproape niciunul dintre ei nu a făcut declarații publice în acest sens.

Până în prezent, cel mai înalt oficial care și-a dat demisia din funcție din cauza războiului din Ucraina este Anatoli Ciubais, un fost consilier influent al lui Vladimir Putin și fost vicepremier al Rusiei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat la începutul lunii mai că Kremlinul nu este preocupat de soarta lui Ciubais după ce acesta ar fi fugit în Turcia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22