Un jurnalist de la „The Wall Street Journal” a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj

L. G. | 30.03.2023

Serviciul rusesc de informații FSB, urmașul KGB-ului, a anunțat joi că a reținut un jurnalist al The Wall Street Journal în Ekaterinburg, oraș în Urali, fiind suspect de spionaj, a anunțat Interfax.

Pe aceeași temă

Într-un comunicat citat de Interfax, FSB a precizat că a "oprit activităţile ilegale ale cetăţeanului american Gershkovich Evan, născut în 1991, corespondent al biroului din Moscova al ziarului american The Wall Street Journal, acreditat la Ministerul rus de Externe, care este suspectat de spionaj în interesul guvernului american".

În comunicat se precizează că Gershkovich a fost însărcinat „de partea americană” să adune informaţii despre „activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militaro-industrial”, dar FSB nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

Ultimul articol publicat de jurnalist în Wall Street Journal datează din 28 martie şi este o analiză semnată alături de colegul său de la Berlin, Georgi Kantchev, intitulată „Economia Rusiei începe să se destrame - Investiţiile sunt în scădere, forţa de muncă este redusă, bugetul este comprimat. Oligarh: 'Nu vor fi bani anul viitor'”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a postat pe contul său oficial de Telegram un comentariu despre reţinerea reporterului de la The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, la Ekaterinburg, sub acuzaţia de spionaj, relatează The Guardian.

„Ceea ce făcea un angajat al publicației americane Wall Street Journal în Ekaterinburg nu are nimic de-a face cu jurnalismul. Din păcate, nu este prima dată când statutul de corespondent străin, viza jurnalistică şi acreditarea sunt folosite de străini în ţara noastră pentru a acoperi activităţi care nu reprezintă jurnalism", a scris Zaharova, fără să menţioneze vreo dovadă împotriva lui Gershkovich.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că arestarea reporterului de la Wall Street Journal Evan Gershkovich de către serviciul de securitate rus al FSB sub acuzația de spionaj este „o chestiune a FSB”, dar că a înțeles că Gerșkovich a fost „prins în flagrant”.

Analiștii consideră că arestarea jurnalistului american ar servi Moscovei ca monedă de schimb pentru a-și recupera proprii spioni arestați în Occident. Cu alte cuvinte, parte a unui act de șantaj.

Wall Street Journal neagă acuzațiile

Conducerea cotidianul american a comunicat că „este profund îngrijorat pentru siguranţa domnului Gershkovich", precizează publicaţia financiară americană într-un comunicat.

Ziarul „neagă vehement" acuzaţiile de spionaj la adresa reporterului său, Evan Gershkovici, care a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
The Wall Street solicită eliberarea imediată a reporterului său "de încredere şi dedicat".

„Suntem solidari cu Evan şi cu familia sa” - transmite The Wall Street Journal.

Jurnalistul acoperă Rusia şi Ucraina fiind corespondent al biroului din Moscova al The Wall Street Journal

Evan Gershkovich este primul reporter al unei publicaţii americane care este arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj după Războiul Rece. Arestarea sa are loc pe fondul tensiunilor acerbe dintre Moscova şi Washington din cauza luptelor din Ucraina, notează Associated Press.

Gershkovich ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de spionaj.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22