Un mediator al UE va ajuta la crearea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău

Paul Cristescu | 23.11.2015

Valeriu Streleț, liderul PLDM, a anuntat recent ca UE va trimite un mediator la negocierile care au loc între partidele din Republica Moldova, pentru crearea unei majorității parlamentare în parlamentul de la Chișinău, necesara învestirii noului guvern.

Pe aceeași temă

 

Potrivit lui Streleț, mediatorul UE urmează să vină săptămâna viitoare la Chișinău, transmite Agerpres.

 

Streleț a afirmat că a abordat situația din Republica Moldova în timpul recentei sale vizite la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu conducerea Partidului Popular European și cu oficiali UE. Nimeni din afară nu face presiuni asupra PLDM și nu-i dictează să facă sau să nu facă alianțe cu cineva anume, a spus el.

 

Simțindu-se 'trădat', PLDM a refuzat să revină la masa negocierilor pentru 'reeditarea unei noi alianței proeuropene', după ce Partidul Democrat (PD), împreună cu care forma o coaliție de guvernare din care făcea parte și Partidul Liberal (PL), a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de fostul premier liberal-democrat Streleț, la inițiativa socialiștilor și comuniștilor (partidele de stânga, proruse).

 

PD și-a explicat gestul prin faptul că alianța proeuropeană de la guvernare pierduse majoritatea în parlament după arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, acuzat de fraude bancare și luare de mită. Până recent, PLDM refuzase cu obstinație invitația de a se așeza masa negocierilor cu PD, PL și Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leancă, în vederea constituirii unei noi coaliții de guvernare.

 

Pe fondul crizei politice, care riscă să se adâncească în prag de iarnă, PLDM se pare că și-a reconsiderat poziția, anunțând că ar putea să revină la masa negocierilor dacă partenerii săi de discuții vor accepta o serie de condiții, între care stabilirea unui termen clar de acordare a independenței pentru o serie de instituții, numirea unui premier apolitic și demisia președintelui parlamentului, Andrian Candu (reprezentant al PD).

 

Referitor la perspectiva alegerilor anticipate, liderul interimar al PLDM a spus că alegerile vor avea un efect negativ asupra întregii republici, apreciind că această situație va fi evitată, deoarece sunt mai multe forțe în actualul parlament care nu-și doresc anticipate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22