Un oligarh rus care l-a criticat pe Putin a fost forțat să își vândă toate activele

L. G. | 02.05.2022

Oleg Tinkov, un oligarh rus care a criticat invadarea Ucrainei, spune că a fost forțat să-și vândă activele și  a fost avertizat că viața lui ar putea fi în pericol.

Pe aceeași temă

Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia și cunoscut ca unul dintre puținii miliardari ruși care și-au construit averea în afara industriilor energetice și de exploatare a resurselor naturale, avea în luna noiembrie a anului trecut o avere estimată la 9 miliarde de dolari, scrie The Daily Beast.

El a relatat însă într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The New York Times că a fost forțat să-și vândă activele într-o „vânzare disperată, sub foc” orchestrată de Kremlin la ceea ce susține că reprezintă doar 3% din valoarea lor reală.

„Nu am putut discuta despre preț. Am fost ca un ostatic – iei ceea ce ți se oferă. Nu am putut negocia”, a spus el pentru Times.

Tinkov, care a decontat o acuzație de fraudă fiscală la IRS pentru 507 milioane de dolari anul trecut, a mai spus că a fost avertizat că și viața lui este în pericol. Fostul miliardar, care a supraviețuit leucemiei, a spus că este îngrijorat acum că „Kremlinul mă va ucide”.

Tinkov a catalogat invazia drept „nebunească” într-o postare făcută pe Instagram pe 19 aprilie. El susține că mulți dintre cunoscuții săi din elita de afaceri și guvernamentală a Rusiei i-au spus în privat că sunt de acord cu el, dar că „tuturor le este frică”.

„Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există”, afirmă finanțistul, prezicând că Vladimir Putin va rămâne la putere mult timp.

„Am crezut că regimul lui Putin este rău. Dar, bineînțeles, habar n-aveam că va lua o întorsătură la o scară atât de catastrofală”, le-a mai spus el jurnaliștilor de la NYT.

Tinkov a avut probleme și în Occident. El a fost de acord anul trecut să plătească 507 milioane de dolari pentru a soluționa un caz de fraudă fiscală în Statele Unite. În martie, Marea Britanie l-a inclus pe lista de sancțiuni împotriva elitei financiare din Rusia.

Acesta este văzut însă ca un pionier rar al afacerilor din Rusia, modelându-și capitalismul nonconformist după miliardarul britanic Richard Branson și transformându-se de la un producător puțin cunoscut de bere la fondatorul al uneia dintre cele mai sofisticate bănci online din lume, Tinkoff Bank.

Tinkov spune că nu a pus niciodată piciorul în Kremlin și că l-a criticat uneori pe domnul Putin.

Dar, spre deosebire de oligarhii ruși care cu ani în urmă s-au rupt de Putin și acum trăiesc în exil, cum ar fi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, Tinkov a găsit o modalitate de a coexista cu Kremlinul și de a câștiga miliarde.

Lucrurile s-au schimbat însă pe 19 aprilie când Tinkov a publicat pe Instagram o postare emoțională împotriva războiului, în care a calificat invazia ca fiind „nebunească” și în care a luat i-a luat în derâdere armata Rusiei:

„De ce am avea o armată bună”, a întrebat el, dacă totul în țară este disfuncțional „și afundat în nepotism, servilism și supunere?”

Postarea sa a declanșat un val de furie în Rusia, rușii pro-război postând pe rețelele de socializare fotografii cu cardurile lor de debit Tinkoff tăiate.

Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai urmăriți propagandiști ai Kremlinului, a rostit o tiradă împotriva lui în timpul emisiunii sale, declarând, printre altele, că are „conștiința putredă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22