Un poliţist rănit în timpul confruntărilor de la Capitoliu cu susținătorii lui Trump a murit

Redactia | 08.01.2021

Un poliţist a murit după ce a fost rănit în timpul confruntărilor cu susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, miercuri, în timpul asaltului acestora asupra Capitoliului.

Pe aceeași temă

Agentul Brian Sicknick făcea parte din forţele desfăşurate în timpul confruntărilor de la Capitoliu, miercuri, 6 ianuarie 2021, fiind rănit în timpul unor contacte fizice cu protestatari, a precizat poliţia Capitoliului într-un comunicat.

El a fost dus la spitalul local, unde a murit din cauza rănilor, joi seara. Sicknick lucra de 12 ani în serviciul de poliţie.

Patru protestatari au murit în timpul acestor incidente, printre care o femeie veteran de război în Irak, rănită de un glonţ tras de poliţie.

Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, a anunţat joi că va demisiona începând cu 16 ianuarie, conform unei scrisori citate de instituţiile de presă americane, la o zi după ce susţinătorii preşedintelui Donald Trump au atacat clădirea ce găzduieşte Senatul şi Camera Reprezentanţilor, transmite vineri Reuters.

Demisia lui Steven Sund a fost cerută de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, după ce forţele federale responsabile cu protejarea Congresului nu au reuşit să îi împiedice pe susţinătorii violenţi ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să atace clădirea Capitoliului.

Anunțul a fost făcut de Poliția Capitoliului, care a precizat că polițistul, Brian Sicknick, a murit joi, fiind a cincea victimă la protestele violente de miercuri.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă formalitate, certificarea victoriei lui Joe Biden de către cele două camere ale Congresului reunite în sesiune extraordinară, s-a transformat în "insurecţie", "aproape rebeliune", potrivit termenilor folosiţi de preşedintele ales, atunci când mai multe sute de susţinători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, întrerupând dezbaterile.

Imaginile filmate în interiorul maiestuoasei clădiri vor marca istoria: congresmeni care purtau măşti de gaz, agenţi de poliţie în civil cu pistoale, manifestanţi instalaţi în birouri ale parlamentarilor. Aceste scene au stârnit consternare şi indignare în întreaga lume, iar imaginea SUA, care se doresc un model al democraţiei, a fost puternic afectată.

Extrem de criticat pentru lipsa sa de anticipare, şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, şi-a prezentat demisia.

La o zi după acest haos care a zguduit America, Donald Trump, acuzat de Joe Biden că a subminat democraţia, a lansat un rar apel la "reconciliere", condamnând un "atac odios" asupra Capitoliului. Într-o întregistrare video ce marchează o schimbare netă de ton, preşedintele republican se declară "scandalizat de violenţa" la care s-au dedat sute dintre simpatizanţii săi. "Mă voi concentra de acum pe o tranziţie ordonată a puterii", a dat el asigurări.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22