UNESCO a lansat Observatorul jurnaliștilor asasinați

Redactia | 07.11.2018

Un ''Observator al jurnaliştilor asasinaţi'', cu măsuri menite a pedepsi crimele cărora le-au căzute victime jurnaliștii, a fost lansat de UNESCO, transmite AFP.

Pe aceeași temă

Acest Observator este o "bază de date online" privind ''stadiul în care se află anchete judiciare efectuate în cazul fiecărui jurnalist sau profesionist din media ucis şi înregistrat de UNESCO din 1993, pe baza informaţiilor furnizate de ţara în care a fost comisă crima", explică UNESCO într-un comunicat, scrie Agerpres.

Aproximativ 1.293 de crime comise începând din anul 1993 au fost înregistrate de acest Observator, "dintre care peste 80 de la începutul acestui an".

Dacă trimişii speciali sunt ucişi uneori în teatrele de război, jurnaliştii locali care investighează corupţia, criminalitatea şi politica întrunesc de departe cel mai mare număr de victime. Ei reprezintă 90% dintre jurnaliştii ucişi în 2017, potrivit UNESCO.

Potrivit unui raport al directoarei generale a UNESCO Audrey Azoulay privind securitatea jurnaliştilor şi pericolul pe care îl reprezintă impunitatea în 2018, ''un jurnalist sau membru al mass-media este ucis la fiecare patru zile''. ''Aceste decese oferă o ilustrare tragică a riscurilor la care sunt expuşi mulţi jurnalişti în exercitarea funcţiilor lor şi ultimele statistici ale UNESCO arată că în 89% dintre cazuri autorii acestor acte rămân nepedepsiţi'', menţionează organizaţia ONU.

Baza de date permite ''jurnaliştilor, cercetătorilor şi publicului larg să obţină informaţii despre jurnaliştii ucişi şi să efectueze cercetări după cetăţenie, ţara în care a fost comisă crima, nume, gen, tip de mass-media în care lucra victima şi statut profesional ", a precizat sursa citată.

Această bază de date oferă, de asemenea, ''informaţii privind stadiul investigaţiilor judiciare şi, în multe cazuri, oferă acces la documente ale autorităţilor naţionale privind procedurile judiciare. (...) Profilurile de ţară permit evaluarea nivelului de impunitate în fiecare ţară", se mai menţionează în comunicatul UNESCO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22