Ungaria cere explicații ambasadorului Ucrainei pentru „afirmații ofensatoare”

Redactia | 06.04.2022

Peter Szijjarto cere explicații ambasadorului ucrainean pentru „afirmații ofensatoare” legate de poziționarea Ungariei față de invadarea Ucrainei.

Pe aceeași temă

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a chemat la explicații pe ambasadorul ucrainean la Budapesta, miercuri, pentru ceea ce diplomația ungară a numit „afirmații ofensatoare” legate de poziția țării față de războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„E momentul ca liderii ucraineni să înceteze cu insultele la adresa Ungariei și să accepte voința poporului ungar”, a spus Szijjarto într-un comunicat, referindu-se inclusiv la victoria detașată a lui Viktor Orban în alegerile parlamentare de duminică.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a afirmat că Ungaria are o poziţie clară în privinţa războiului din Ucraina: „Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii”.

În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, susține Szijjarto. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat el.

„Guvernul (n. red. - ungar) nu va risca pacea şi securitatea ungurilor, prin urmare nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice împotriva Rusiei”.

Naționalistul Orban, care și-a păstrat majoritatea covârșitoare din parlament, zdrobind opoziția în ciuda eforturilor acesteia de a forma o alianță împotriva sa, va continua, cel mai probabil, să se opună sancțiunilor împotriva livrărilor de petrol și gaze rusești, pe motiv că ar distruge economia și așa slăbită a țării sale din cauza războiului din Ucraina.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.

Putin şi Orban au de mult timp relaţii amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, şi UE şi NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizaţii.

În discursul său de victorie de duminică, Orban l-a numit pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski „un adversar”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22