Ungaria cere Suediei să nu mai comenteze despre problemele sale interne

L. G. | 27.03.2023

Ungaria îi cere Suediei să nu mai emită păreri critice despre Parlamentul de la Budapesta, dacă vrea să-i ratifice aderarea la NATO

Pe aceeași temă

Parlamentarii ungari aşteaptă asigurări din partea guvernului suedez că membrii acestuia vor renunţa la obiceiul de a emite păreri critice despre guvernul ungar şi statul de drept din Ungaria, pentru ca legislativul de la Budapesta să ratifice în schimb aderarea Suediei la NATO, a declarat duminică directorul politic al guvernului condus de Viktor Orban, Balazs Orban.

"Este clar ca lumina zilei că noi susţinem aderarea Suediei (la NATO), guvernul deja a luat o decizie, şi acum ea este la parlament, dar aici există o mică problemă", a spus Balazs Orban la postul public de radio ungar, citat de agenţia MTI, potrivit Agerpres.

"Unii parlamentari ungari nu se simt confortabil (faţă de această aderare), pentru că ei au văzut în ultimii ani cum unii membri ai guvernului suedez şi-au făcut un obicei din a pune mereu la îndoială starea democraţiei în Ungaria, au jignit întruna alegătorii şi parlamentarii ungari, şi odată cu ei întreaga Ungarie", a explicat oficialul ungar.

Ungaria nu emite poziţii asupra chestiunilor ce ţin de afacerile interne ale Suediei şi se aşteaptă la acelaşi lucru din partea acestei ţări, iar "parlamentarii ungari aşteaptă asigurări (din partea membrilor guvernului suedez) că nu vor mai exista dezbateri politice între ei (despre Ungaria) şi că nu există probleme cu bazele cooperării ungaro-suedeze", a mai spus Balazs Orban.

În cazul Finlandei, există o "prietenie istorică unică şi o alianţă" a Ungariei cu această ţară şi "se pare că am reuşit să obţinem asigurări din partea finlandezilor că aceste probleme nu vor persista în viitor", dar situaţia este diferită în cazul Suediei, a explicat mai departe acelaşi oficial ungar.

Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această organizaţie, ţări pe care premierul ungar Viktor Orban le-a acuzat că, asemeni Bruxellesului, răspândesc "minciuni sfruntate" despre situaţia democraţiei şi a statului de drept în Ungaria.

Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vinerea trecută că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la Alianţei, parlamentul de la Ankara urmând să o ratifice. Cât despre ratificarea aderării Suediei, Erdogan a spus că aceasta mai aşteaptă, întrucât guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda către Turcia persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă.

Imediat după declaraţia preşedintelui turc, Ungaria a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei la NATO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22