Ungaria: Guvernul mobilizeaza armata, detinutii si somerii pentru constructia gardurilor

Paul Cristescu | 23.09.2015

Viktor Orban, premierul Ungariei, a mobilizat militarii, deținuții și șomerii pentru construirea gardurilor de la granitele Ungariei. Autoritatile de la Budapesta au blocat deja traseul migranților care intrau in Ungaria din Serbia, prin construirea unui gard lung de 175 de kilometri.

Pe aceeași temă

 

Costul gardului se ridică la 22 de miliarde de forinți (circa 80 de milioane de dolari), relateaza Reuters, conform Agerpres.
 

Guvernul a anunțat că a însărcinat armata să ridice gardul, pentru că dorea să poată acționa mai repede. 'Prin filtrarea corespunzătoare a mesajului transmis publicului prin intermediul televiziunii de stat, telespectatorii văd de acasă o gloată care aruncă cu pietre și atacă poliția', a declarat Richard Szentpeteri Nagy, un analist de la Centre for Fair Political Analysis. 
 

Armata a făcut inițial apel la antreprenori privați, însă după ce Orban l-a demis pe ministrul apărării pentru ritmul lent al lucrărilor, cea mai mare parte a realizării proiectului le-a revenit militarilor. 
 

Deținuții dintr-o închisoare de la periferia orașului Dunaujvaros reprezintă circa o treime din forța de muncă, 500 de oameni, de la compania DAK Acelszerkezeti Kft., care produce stâlpii de oțel ai gardului. Directorul Gabor Tarany a afirmat că societatea pe care o conduce nu are legătură cu politica și că un ordin este un ordin. 'Oțelul nu simte emoție; construim lucruri; nu întrebăm și nici nu ne pasă la ce folosesc', a mai spus el. 
 

Statul a mobilizat de asemenea printr-un program de lucrări publice persoane fără locuri de muncă care primesc ajutoare de șomaj. 'Ei au obligația să muncească altfel își pot pierde ajutoarele de șomaj', a declarat Marta Varga, o purtătoare de cuvânt a administrației din Csongrad. Ei au fost plătiți cu un salariu lunar de circa 220 de dolari, cam jumătate din salariul minim în Ungaria, pentru munca depusă la construcția gardului. Oficialul a afirmat că nimeni nu a refuzat. 
 

Un sondaj de opinie publicat recent arăta că partidul Fidesz al lui Orban se află cu 10 procente în fața principalei formațiuni de opoziție. Un alt sondaj arată că 82% din populație susține reguli mai stricte în materie de imigrație. 

 

Cu toate că populația susține construcția gardului, economiștii afirmă că poziția lui Orban privind migrația ar putea deteriora reputația Ungariei în Europa, importantă pentru viitorul său economic în cadrul UE. 'Au trecut doar 25 de ani de când guvernul ungar a încetat să își mai îngrădească propriul popor, și o parte importantă din prosperitatea ungară a fost atunci generată de solidaritatea Europei de Vest față de unguri. Încep să mă întreb dacă Ungaria chiar mai face parte din Europa', a comentat economistul UniCredit, Erik F. Nielsen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22