Uraganul Dorian a devastat arhipelagul Bahamas. Traiectoria sa, imprevizibiliă, ar putea afecta SUA

Dora Vulcan | 02.09.2019

Uraganul Dorian, ajuns la categoria 5 din 5 posibile, cel mai puternic urgan din istorie care lovește insulele Bahamas, un arhipelag situat între Florida, Cuba şi Haiti. a ajuns duminică seara în Bahamas.

Pe aceeași temă

Uraganul de categorie 5, considerat cu potențial „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas. Valuri din ce în ce mai mari au lovit renumitele plaje din Bahamas. Potrivit previziunilor, ele pot depăși șapte metri. Vântul a bătut cu aproape 300 de kilometri pe oră, iar uneori rafalele au depășit 350 de kilometri pe oră, transmite Digi 24.

Nu există deocamdată un bilanţ al victimelor şi pagubelor, însă imaginile postate pe Internet de oamenii de acolo sunt înspăimântătoare. Potrivit meteorologilor, Dorian a egalat recordul din 1935 al celui mai puternic uragan din Atlantic care a atins uscatul.

Valurile uriaşe au înghiţit casele situate mai aproape de coastă, bărcile plutesc răsturnate în apa murdară printre resturi şi copaci smulşi. Acolo unde nu a ajuns apa, totul arată ca după trecerea unei tornade: case distruse şi maşinile răsturnate de parcă ar fi fost jucării. Oamenii au găsit cu greu locuri unde să se adăpostească.

„Este probabil cea mai tristă şi mai rea zi din viaţa mea în care trebuie să mă adresez oamenilor din Bahamas. Vreau să spun, ca medic, sunt antrenat să suport multe, dar nimic ca asta. Ne confruntăm cu un uragan, uraganul Dorian, cum nu s-a mai văzut în istoria Insulelor Bahamas”, a declarat premierul Hubbert Minnis.

Și Statele Unite sunt în alertă, pentru că, deși Florida ar putea fi ferită de dezastru, uraganul își poate oricând schimba traiectoria, motiv pentru care în Florida, Carolina de Sud și parțial în Georgia a fost declarată stare de urgență. În mai multe orașe de pe coasta Floridei a fost emis deja un ordin de evacuare. Este al patrulea an consecutiv când Statele Unite ar fi lovite de un uragan de categorie maximă.

„O să fie unul dintre cele mai mari uragane pe care le-am văzut vreodată. Nu știm unde o să lovească, dar avem o idee. Probabil puțin diferit față de traiectoria inițială, care era direct în Florida, acum pare să de îndrepte spre Carolina de Sud, spre Carolina de Nord, Georgia va fi lovită, parțial și Alabama. Dar poate să își schimbe din nou direcția și să se îndrepte din nou spre Florida. Probabil că vom afla în următoarele 24 de ore”, a spus duminică președintele Donald Trump.

Relieful arhipelagului Bahamas este unul plat, astfel că nimic nu stă în calea naturii furioase.

Ochiul uriașului uragan a fost filmat de Stația Spațială Internațională. Imaginile arată o arie extrem de mare de acțiune a uraganului, precum și faptul că se deplaseză foarte-foarte încet.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]sta22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22