Ursula von der Leyen cere renunțarea la regula unanimității în deciziile de politică externă ale UE

L. G. | 21.06.2022

UE trebuie să fie capabilă să reacționeze mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt unanimității în deciziile de politică externă, a declarat luni președintele CE, Ursula von der Leyen

Pe aceeași temă

„În afacerile externe, trebuie să trecem cu adevărat la votul cu majoritate calificată”, a declarat von der Leyen înainte de summitul Consiliului European din această săptămână, la care se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să acorde statutul oficial de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, relatează Politico

Von der Leyen a răspuns la o întrebare din partea Politico cu privire la dacă și cum ar putea fi nevoie ca UE să își schimbe procesul decizional, care necesită adesea unanimitate, pentru a se adapta la potențialele noi țări membre, inclusiv nu numai Ucraina și Moldova, ci și națiunile din Balcanii de Vest: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

În trecut, UE s-a confruntat cu întârzieri chinuitoare – și jenante – în ceea ce privește deciziile majore din cauza opoziției unei singure țări membre. Uneori, această opoziție nici măcar nu se referea la problema imediată care făcea obiectul discuției, ci mai degrabă la un efort de a folosi cerința de unanimitate ca pârghie pentru a forța luarea de măsuri pe un alt subiect. Într-un caz, Cipru a amânat luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului din cauza preocupărilor din Nicosia cu privire la chestiuni legate de Turcia.

În răspunsul său, von der Leyen a recunoscut că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și numai în ceea ce privește politica externă, ar fi dificil de realizat. În ceea ce privește modificarea cerinței de unanimitate în alte domenii, președintele a spus că este imposibil să dea un răspuns scurt. Dar în cazul afacerilor externe, von der Leyen a spus că a ajuns la o concluzie personală fermă că cerința unanimității nu este sustenabilă.

„În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza unui singur blocaj în dosare critice”, a spus ea.

„Iar viteza cu care se întâmplă lucrurile… lumea vrea să audă vocea europeană”, a continuat von der Leyen. „Viteza este prea mare pentru ca în mod constant, sau prea des, să nu fie auzită și văzută, din cauza blocării unuia. Prin urmare, acolo sunt cu adevărat convinsă că avem nevoie de votul cu majoritate calificată.”

În cadrul interviului, von der Leyen a declarat că se așteaptă ca cei 27 de șefi de stat și de guvern să adopte recomandarea Comisiei privind statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22