Ursula von der Leyen: Impactul pandemiei cu coronavirus a fost subestesimat în Europa

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2020

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, recunoaște că la nivelul UE s-a subestimat amploarea pericolului reprezentat de pandemia cu noul coronavirus într-un interviu acordat cotidianului Bild.

Pe aceeași temă

„Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul. Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va lua mult timp”, a insistat ea. „Am înţeles că toate aceste măsuri, care păreau drastice în urmă cu două sau trei săptămâni, trebuie luate acum”, a adăugat şefa executivului european, amintind că Europa este ”în acest moment epicentrul crizei”.

Ea a respins însă termenul de „război” împotriva virusului, folosit săptămâna aceasta de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. „Personal, nu aş folosi termenul de război, dar înţeleg motivaţia preşedintelui francez, deoarece coronavirusul este un adversar îngrijorător”, a continuat Von der Leyen.

Pentru ministrul economiei german Peter Altmaier, Statele Unite conduse de preşedintele republican Donald Trump au acordat şi mai puţină atenţie decât Europa fazelor iniţiale ale virusului. „Declanşarea crizei a fost probabil şi mai subestimată în Statele Unite decât în orice altă ţară europeană”, a declarat miercuri Peter Altmaier grupului de presă regional german Funke.

„Este motivul pentru care noi sperăm foarte tare ca Statele Unite să reuşească să controleze situaţia, lucru care este şi în interesul nostru”, a adăugat el, subliniind că „nimeni nu-şi poate dori ca această economie să cadă într-o recesiune necontrolată”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a admis într-un interviu publicat de cotidianul german Bild că politicienii au „subestimat” pericolul reprezentat de epidemia noului coronavirus. „Cred că toți, nefiind experți, am subestimat inițial pericolul coronavirusului”, a declarat Ursula von der Leyen pentru ziar. „Dar între timp a devenit tot mai clar că acesta este un virus care ne va ține ocupați multă vreme”, a adăugat președintele executivului european.

„Am înțeles că toate aceste măsuri, care acum două sau trei săptămâni păreau drastice și draconice, acum trebuie luate”, a spus von der Leyen, amintind că Europa este „în acest moment epicentrul crizei ".

Cu toate acestea, a respins termenul de „război” folosit de președintele Macron cu referire la Covid19. „Personal, nu aș folosi termenul de război, dar am înțeles foarte bine motivația președintelui francez, deoarece coronavirusul este un adversar cu adevărat îngrijorător”, a spus președintele Comisiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22