Ursula von der Leyen ține ultimul discurs în plenul Parlamentului European înainte de votul decisiv

Laurentiu Gheorghe | 16.07.2019

Ursula von der Leyen, candidatul desemnat de cei 28 lideri UE să preia șefia Comisiei Europene i-a asigurat pe europarlamentari că dorește un MCV adițional pentru toate statele membre UE.

Pe aceeași temă

„Nu exista niciun compromis cand vine vorba despre respectarea statului de drept. Sprijin un mecanism pentru apararea statului de drept", a spus, ferm, candidatul propus de Consiliul European.

Garantii pentru un mecanism eficient care sa determine statele membre sa respecte normele si procedurile democratiei au fost cerute de Renew Europe, iar raspunsul lui von der Leyen ii va aduce, cel mai probabil, voturile acestui nou grup politic din PE, a carei pozitionare a fost decisiva in negocierile din Consiliul European, scrie Ziare.com

Ursula von der Leyen si-a dorit o abordare prietenoasă in fata Parlamentului European, unde a tinut un in franceza, germana si engleza, pus sub semnul si modelul lui Simone Weil, in care a vorbit despre teme diverse, de la unitatea europeana si democratie pana la violenta impotriva femeilor si garantarea accesului la educatie pentru fiecare copil.

La fel ca Simone Weil ( 1909 - 1943; om politic și filosof francez, cu orientare de stânga, progresistă - n.r.) Ursula von der Leyen a spus ca a facut pasi de pionerat in cariera ei politica, pe care a descris-o ca ascensiunea unui medic, mama a sapte copii, până in politica de varf, ministru in Germania si astazi candidat pentru presedintia Comisiei Europene.

"In sfarsit, o femeie este candidatul pentru presedintia Comisiei Europene", a spus, in limba franceza, von der Leyen.

Ea a vorbit despre unitatea Europei, care trebuie aparata din interior, pentru ca nimeni sa nu o poata divida din afara.

Combaterea schimbarilor climatice, intarirea economiei UE si a antreprenoriatului au fost teme din discursul candidatului pentru presedintia Comisiei Europene, care a amintit, de mai multe ori in discurs, ca este mama a sapte copii. In aceasta calitate, a vorbit despre importanta accesului fiecarui copil la educatie si mediu sanatos.

Cine este Ursula von der Leyen

Votul pentru candidatura este programat marti seara, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Chiar daca va trece de plenul PE, unde are nevoie de majoritate absoluta.

Ursula von der Leyen este un vechi aliat al cancelarului Angela Merkel, și singurul ministru (cel al Apărării) care a rămas în funcție de când Merkel a numit primul ei Cabinet în 2005. Nominalizarea lui von der Leyen pentru a-l înlocui pe Junker a fost neașteptată din moment ce ea nu a fost niciodată văzută ca un posibil candidat pentru această funcție.

„Nu și-a făcut campanie, niciodată nu a ieșit în evidență, nu a luat parte la nicio dezbatere”, spune Anna Nadibaidze de la think tank-ul politic, Open Europe, citată de CNN

Liderii europeni l-au desemnat pe ministrul german al Apărării să conducă Comisia după ce nu au ajuns la un acord cu privire la "Spitzenkandidat" – candidații care sunt nominalizați de partidele politice europene înainte de alegerile din UE. Von der Leyen a fost preferată în detrimentul socialistului olandez Frans Timmermans.

Însă numirea ei oficială este problematică pentru că nu este sigur că va obține majoritatea voturilor din partea celor 751 de deputați în Parlamentul European care sunt chemați marți să valideze această candidatură prin vot.

Nominalizarea a fost făcută netransparent, acuză europarlamentarii, care amenință că vor respinge candidata susținută de Angela Merkel. „Nominalizarea ei este în mare parte văzută ca o înțelegere franceză-germană care a fost făcută în spatele ușilor închise, iar unii îi spun că este o aranjament de culise", a declarat Nadibaidze pentru CNN. "Acesta este pericolul - ca ea să nu fie acceptată în mod special datorită acestor negocieri netransparente."

Pe plan intern, spune Nadibaidze, von der Leyen s-a confruntat cu o mulțime de critici, în special din partea partenerilor de coaliție ai lui Merkel - social-democrații (SPD), care sunt deranjați de faptul că liderii UE au ignorat candidații importanți după zile de negocieri opace.

"Ei cred că este unul dintre cei mai slabi miniștri și că nu putea să conducă armata", explică Nadibaidze. "A apărut, de asemenea, un articol în presa germană, în care se scrie că armata germană este fericită să scape de ea".

Născută la Bruxelles, nu este nici o îndoială că von der Leyen are o experiență europeană, spune Nadibaidze, germanca subliniind acest aspect "când încearcă să convingă deputații să voteze pentru ea".

Ea a pășit, de asemenea, pe urmele tatălui ei, Ernst Albrecht, care a făcut politică în cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și a fost și înalt funcționar european.

Când von der Leyen a fost evaluată de deputați, miercurea trecută, în Parlamentul European, în timp ce ea și-a prezentat programul politic pentru a-i convinge pe eurodeputați s-o voteze, a făcut ușor trecerea între răspunsuri date în germană, franceză și engleză.

Ea a spus că este vital să se îmbunătățească "competitivitatea" economiei UE, că europenii doresc o UE "unitară, puternică și deschisă" și că blocul trebuie să "devină mai hotărâtă" față de SUA.

Von der Leyen a declarat, de asemenea, în fața deputaților europeni că s-a angajat să respecte obiectivele privind reducerea emisiilor de carbon până în 2050, dar pentru a realiza acest lucru, UE trebuie să fie "mai ambițioasă și mai îndrăzneață".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22