Varianta Omicron a SARS-CoV-2, depistată în Africa de Sud, se răspândește rapid în Europa

Laurentiu Gheorghe | 28.11.2021

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 a ajuns, în doar două zile, în șapte state de pe continentul european. Este vorba despre Marea Britanie, Danemarca, Italia, Germania, Cehia, Olanda și Belgia.

Pe aceeași temă

Noua variantă B.1.1.529 a SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită „Omicron”.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Două cazuri suspecte în Marea Britanie

Două persoane s-au contaminat cu varianta SARS-CoV-2 omicron în Regatul Unit, a anunțat, sâmbătă, ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid, relatează BBC News. Cele două cazuri au fost depistate de către Agenţia britanică de securitate sanitară (HSA) la Chelmsford, în Essex, şi la Nottingham, precizează el.

Două persoane suspecte în Danemarca

Danemarca a depistat două persoane pozitive la SARS-CoV-2 sosite din Africa de Sud. „Autorităţile sanitare au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a declarat ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, într-un comunicat. Cazurile pot fi confirmate doar atunci când secvenţierea genomului va fi finalizată în câteva zile, a precizat ministerul.

Un pacient depistat pozitiv în Italia

În Italia a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, la un bărbat din Napoli revenit din Mozambic, a anunţat sâmbătă seara Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului, transmite AFP.

„Genomul a fost secvenţiat de laboratorul spitalului Sacco din Milano (specializat în boli infecţioase) plecând de la un eşantion pozitiv al unui pacient venit din Mozambic”, a precizat ISS într-un comunicat. Italia a interzis vineri intrarea pe teritoriul său a oricărei persoane care s-a aflat în sudul Africii„în cursul ultimelor 14 zile”. În plus, toate cursele aeriene dinspre această regiune au fost interzise.

Doi pasageri din Africa de Sud, depistați pozitiv în Germania

Germania a anunţat sâmbătă că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate la Munchen, transmite DPA.

Cele două persoane contaminate au intrat în Germania pe 24 noiembrie, venind pe calea aerului din Africa de Sud, a precizat ministrul sănătăţii al landului Bavaria, Klaus Holetschek. În cursul zilei, autorităţile regionale din landul Hessa anunţaseră că un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a apărut în Germania la o persoană revenită recent din Africa de Sud.

Cehia: un călător din Africa, depistat pozitiv

Republica Cehă verifică un caz suspect de infectare cu Omicron la o persoană care a petrecut o perioadă de timp în Namibia, a anunţat sâmbătă Institutul Naţional de Sănătate Publică de la Praga, potrivit Reuters.

„Un laborator face verificări asupra unui posibil caz de infectare cu varianta Omicron. Aşteptăm confirmarea sau infirmarea cazului”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Institutului Naţional de Sănătate Publică, Stepanka Cechova.

61 de infectări cu SARS-CoV-2 depistate în Olanda

Un număr de 61 de pasageri de la două zboruri venite din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 la sosirea la Amsterdam, a anunţat sâmbătă autoritatea sanitară olandeză, care analizează rezultatele pentru a vedea dacă este vorba de noua variantă a virusului, Omicron, relatează AFP şi Reuters.

„Momentan ştim că 61 de rezultate sunt pozitive, iar 531 negative”, a anunţat autoritatea sanitară olandeză (GGD). Pasagerii testaţi pozitiv au fost plasaţi în carantină într-un hotel în apropiere de Aeroportul Amsterdam-Schipol.

Aproximativ 600 de pasageri au ajuns vineri pe Aeroportul Amsterdam-Schipol cu două zboruri KLM din Africa de Sud şi au fost testaţi mai multe ore din cauza temerilor privind noua variantă a virusului, considerată „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Guvernul olandez a interzis vineri toate călătoriile aeriene din ţările din sudul Africii.

Belgia – prima țară din Europa în care a ajuns Omicron

Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529, vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP. „Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke. Potrivit virusologului Marc Van Ranst, acest călător a revent din Egipt la 11 noiembrie.

CNSU: Călătorii care vin în România din 7 state sud-africane intră în carantină

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis, după şedinţă online desfăşurată sâmbătă, hotărârea prin care şapte state din sudul Africii au fost incluse în zona roşie în contextul avertizărilor venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a Comisiei Europene în legătură cu o nouă tulpină a coronavirusului, numită Omicron.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinării pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetăţeni români, cetăţeni din ţările UE, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22