Varsovia: CE nu are competenta pentru a lansa infringement impotriva Poloniei

E.b. | 30.07.2017

Comisia Europeana nu are "competentele" necesare pentru a lansa procedura de infringement impotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din aceasta tara, cred autoritatile de la Varsovia, la cel mai inalt nivel.

Pe aceeași temă

 

   

Estimarea apatine Presedintiei de la Varsovia, potrivit France Presse.
 

"Comisia incearca sa gaseasca pretexte pentru a dovedi ca este competenta in chestiuni in care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, seful Cancelariei presedintelui presedintelui Andrzej Duda, citat de agentia de presa PAP.

 

"Fiecare pas care urmeaza arata: costurile pentru a reveni vor fi din ce in ce mai ridicate pentru Comisie si intr-un anumit moment va fi indispensabil sa faca un pas inapoi", a adaugat el.

 

Comisia Europeana a lansat sambata o procedura de infringement impotriva Poloniei dupa publicarea in Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instantelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o luna termen Poloniei pentru a raspunde la scrisoarea sa de notificare.

 

"Organizarea tribunalelor releva competente ale statelor membre" si, ca atare, lansarea de catre Comisie a procedurii este "nefondata", a estimat la randul sau ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "In noua lege privind instantele comune, toate garantiile procedurale si mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el.

 

Luni, presedintele Andrzej Duda, provenit din cadrul partidului de guvernamant, s-a opus prin veto la doua legi acuzate ca ameninta independenta justitiei, dar veto-ul sau nu a vizat noua Lege privind organizarea jurisdictiilor de drept comun, care a intrat in vigoare vineri.

 

Presedintele Poloniei a promulgat una dintre controversatele legi din justitie

 

Potrivit Bruxellesului, aceasta reforma a tribunalelor de drept comun contine masuri discriminatorii, cu varste diferite de pensionare pentru barbati si femei cu functii de judecator. Comisia isi exprima regretul, de asemenea, fata de o masura care acorda ministrului justitiei puterea de a prelungi mandatul judecatorilor ajunsi la varsta pensionarii.

 

"Noua lege cu privire la instantele de drept comun nu face decat sa adapteze varsta de pensionare a magistratilor la legea pensionarilor, aflata in vigoare", sustine Konrad Szymanski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22