Vestele galbene mai periculoase pentru Europa decât Brexit, Guvernul de la Roma sau criza din Grecia

Redactia | 03.12.2018

Uniunea Europeană se confruntă cu o problemă care poate depăși în amploare Brexit-ul sau politica anti-europeană a populiștilor italieni. Protestele din Franța iau amploare și se extind rapid.

Pe aceeași temă

Uniunea Europeană se confruntă cu o problemă care poate depăși în amploare Brexit-ul sau politica anti-europeană a populiștilor italieni. Protestele din Franța iau amploare și se extind rapid.

De trei săptămâni, Franța se confruntă cu mișcări de protest care se amplifică de la zi la zi, ale așa numitelor Veste Galbene. Confruntările de stradă, grevele sindicatelor, blocajele de pe șosele nu sunt lucruri neobișnuite pentru societatea franceză a ultimilor ani, dar nu de acestă amploare.

Însă de data aceasta situația este diferită, notează corespondentul Bloomberg. Aproximativ 100.000 de persoane blochează intrările pe drumurile naționale și benzinăriile ceea ce perturbă grav transportul de mărfuri și implicit aprovizionarea marilor lanțuri de magazine.

Proteste fără lideri

Dezamorsarea situației deosebit de tensionate este dificil de realizat, deoarece nu există lideri ai acestor proteste cu care să se poată negocia condițiile de încetare, a ceea ce au devenit adevărate lupte de stradă cu forțele de ordine.

Pentru investitori, întrebarea care se pune este cât se va păstra buna performanță a activelor bursiere ale companiilor franceze din 2018. Deocamdată un aspect este foarte clar. Protestele amenință în mod real retailul din țară, companiile Carrefour și Casino fiind afectate într-un moment foarte nepotrivit când se luptă să reziste asaltului gigantului american al comerțului online, Amazon.com care vrea o halcă din piața internă.

Retaileri suferă de pe urma protestelor și a blocajelor din întreaga țară, iar clienților li s-a interzis accesul, uneori zile la rând în supermarketuri și hipermarketuri. Marile lanțuri comerciale au înregistrat o scădere medie a vânzărilor de bunuri de consum de 35% pe 17 noiembrie și de 18% în sâmbăta următoare, arată compania de cercetare a pieței, Nielsen.

Susținere populară masivă a protestelor

Toate acestea sporesc percepția privind scăderea puterii de cumpărare în Franța, în special în rândul persoanelor cu venituri mici. Și acest lucru "nu este un semn bun" pentru sezonul sărbătorilor de sfârșit de an, care are nevoie de un impuls după vremea excesiv de caldă din lunile precedente, potrivit Invest Securities. De fapt, încrederea consumatorilor a fost scăzută în vară, iar aceste proteste ar putea bomboana de pe coliva multor afaceri din retail și nu numai.

Protestele au început pe 10 noiembrie, cu demonstranții cerând scăderea prețurilor la carburanți și a altor taxe. După două săptămâni, protestele violente de pe Champs-Elysee au declansat miscări sociale de amploare. În mod neașteptat, cerințele protestatarilor sunt susținute de 84% din publicul francez, considerânu-le „justificate”, conform unui sondaj realizat de Odoxa-Dentsu pentru cotidianul Le Figaro.

Revoltele din ultimul weekend arată că mișcările capătă amploare, se extind și tind să scape de sub control.

Liceenii contestă schimbările din Educație

Revoltele cuprind și liceele franceze. Peste o sută de licee erau blocate, parțial sau total, luni dimineața, în urma unei mișcări de protest față de reformele în Educație și, uneori, în semn de susținere față de "vestele galbene", transmite AFP.

Nemulțumirea sindicatelor liceenilor (UNL, SGL, Fidl etc.) este legată de reformele la BAC precum și la platforma de acces la studiile superioare Parcoursup. SGL evocă o "mișcare socială de contestare (...) cu multiple revendicări".

Într-un comunicat, acest sindicat vorbește și despre "susținerea față de vestele galbene pacifiste" și denunță violențele din timpul week-endului.

Pierderi de miliarde de euro pentru economia franceză

Asociația națională a industriilor alimentare a afirmat că blocajele în transporturi ar putea genera pierderi de peste 13 miliarde de euro în sectorul agroalimentar.

Blocajele prelungite la mai multe depozite petroliere din țară - din Normandia până în regiunea mediteraneană - antrenau luni primele penurii de combustibil.

În Bretania (vest), numeroase benzinării au rămas total sau parțial fără carburanți, luni dimineața, determinând autoritățile să ia măsuri de raționalizare.

În noaptea de duminică spre luni, circa zece persoane au distrus barierele de taxare de pe A9 la Perpignan, potrivit jandarmilor. Prefectura vorbește despre "numeroase acte de vandalism", precum geamuri sparte și o parte a cabinelor devastate.

"Suntem pe un butoi cu pulbere (...) Există o furie care crește, e chiar mai rău decât furia, ia proporții enorme", a declarat Fabien Schlegel, unul dintre liderii mișcării "vestele galbene".

Companiile de transport rutier au estimat luni pierderile pe care le-au suferit de la începutul protestelor, din 17 noiembrie, la 400 de milioane de euro.

După criza datoriilor din Grecia, Brexit și sfidarea Guvernului de la Roma a Comisiei Europene, mișcările sociale din Franța sunt cu siguranță un lucru de care Europa nu avea nevoie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22