Vestul lucreaza la un plan de inlaturare a lui Assad. Turcia accepta 6 luni de tranzitie

I. P. | 20.10.2015

Statele occidentale lucrează la un plan de înlăturare a liderului de la Damasc, iar Turcia a acceptat o tranziție politică în care al-Assad să rămână la putere în mod simbolic timp de șase luni înainte de a renunța la funcție, au declarat oficiali guvernamentali de rang înalt de la Ankara.

Pe aceeași temă

 

"Lucrăm la un plan privind plecarea lui Assad. El (Assad) poate rămâne timp de șase luni și noi acceptam acest lucru deoarece va fi o garanție a plecării lui", a declarat unul dintre oficiali sub rezerva anonimatului.

 

"Am înregistrat unele progrese în discuțiile noastre privind această chestiune cu Statele Unite ale Americii și cu alți aliați ai noștri. Nu există un consens cu privire la momentul începerii perioadei de șase luni, însă credem că nu va mai fi mult până atunci", a mai spus oficialul turc.

 

Statele Unite ale Americii vor face această propunere Rusiei, a afirmat unul dintre oficialii turci, însă nu este clar dacă Moscova va agrea ideea. În urmă cu trei săptămâni, Rusia a lansat lovituri aeriene în Siria în sprijinul lui Assad în lupta acestuia cu insurgenții care doresc înlăturarea sa de la putere.

 

Statele europene au încercat să găsească o poziție comună privind rolul lui Assad în soluționarea crizei siriene. Franța dorește ca Assad să plece cât mai curând posibil, în timp ce Germania ar prefera implicarea acestuia în faza de tranziție înainte de a părăsi puterea.

 

La începutul lunii, Assad a declarat că niciun oficial străin nu ar trebui să decidă viitorul Siriei, inclusiv stabilirea unei perioade de tranziție care se pune în discuție. "Viitorul sistem politic și ce indivizi guvernează Siria, acestea sunt decizii care îi revin poporului sirian. De aceea aceste declarații nu ne privesc", a spus Assad.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22