Vicepremierul rus Dmitri Rogozin are interdicție de intrare în Muntenegru

Tudor Despina | 11.02.2016

Ministerul de Externe din Muntenegru i-a interzis accesul în țară vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Pe aceeași temă

 

Rogozin se află pe lista cetățenilor ruși cu interdicție de intrare în Muntenegru, în contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident, potrivit MAE de la Podgorița, citat de Agerpres.

 

In 2 Decembrie 2015, Consiliul Organizației Atlanticului de Nord a lansat Muntenegrului invitația de a se alătura Alianței. Decizia pare să tensioneze din nou relațiile diplomatice dintre Federația Rusă și NATO, Moscova fiind ostilă oricărei inițiative de extindere a organizației în țările care au fost membre ale fostului bloc sovietic.

 

Organizația Atlanticului de Nord plănuiește să se extindă după ce miniștrii de externe ai statelor membre au invitat Muntenegrul să se alăture organizației, conform anunțului făcut de secretarul general Jens Stoltenberg. Din anul 2009, aceasta este prima inițiativă de primire de noi membri, ignorând într-un fel avertizările Federației Ruse care consideră că o extindere NATO în Balcani ar reprezenta o provocare.

 

În cadrul întrunirii de la sediul central al NATO de la Bruxelles, ministrul de externe muntenegrean, Igor Luksic, a fost felicitat de către secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, afirmând că „acesta este începutul unei frumoase alianțe.” Reprezentanții NATO susțin că această decizie nu are nimic de-a face cu Rusia, dar este totuși un mesaj la adresa Moscovei care nu are drept de veto în politica de expansiune a organizației, chiar dacă în 2008 aderarea Georgiei a fost complicată de războiul dintre aceasta și Federația Rusă.

 

Dincolo de orice afirmație, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, consideră lărgirea Organizației Atlanticului de Nord drept „o greșeală și chiar o provocare”, iar această politică a porților deschise este catalogată drept o acțiune „iresponsabilă”. Deși Muntenegru este o țară mică, de doar 650 000 de locuitori, aderarea ei neavînd un impact foarte mare asupra politicii externe a Rusiei, aceasta se arată foarte ostilă deciziei, un senator rus afirmând că Moscova va întrerupe orice proiect (vizate sunt cele de ordin militar și strategic) cu Muntenegrul.

 

La finalul anului trecut, premierul muntenegran spunea că relația Occidentului cu Rusia s-a înrăutățit serios, iar Podgorița își urmează interesele prin aderarea la NATO și la UE.

 

“Trebuie sa notam ca asta (aderarea Muntenegrului la NATO – n.r.) coincide cu o inrautatire serioasa a relatiilor intre Rusia si NATO si intre Rusia si Uniunea Europeana”, a spus Djukanovic într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. “Trebuie sa recunosc ca pentru mine acest lucru e surprinzator. Surpinzator ca un stat de marimea, puterea si cu istoria Rusiei isi permite sa se amestece in acest mod direct in politica interna a tarii mele”, a adaugat seful executivului muntenegrean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22