Vicepremierul ucrainean: Rusia pregătește atacuri teroriste în biserici în timpul Crăciunului

L. G. | 06.01.2023

Viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk a cerut oamenilor din teritoriile ocupate să nu participe la slujbele oficiate de Crăciunul pe stil vechi din cauza „atacurilor teroriste în biserici”.

Pe aceeași temă

Irina Vereșciuk a spus că serviciile ucrainene au primit informații despre organizarea unor atenatte teroriste și i-a îndemnat pe cetățeni „să fie atenți și, dacă este posibil, să se abțină de la a vizita locuri cu aglomerație mare”, relatează CNN.

CNN precizează că nu poate verifica afirmațiile și nici Vereșciuk nu a oferit dovezi în acest sens.

Șeful administrației militare regionale de la Lugansk Serhi Haidai a cerut, de asemenea, localnicilor să se abțină de la slujbele ortodoxe de Crăciun în biserici, după anunțul unilateral de încetare a focului din Rusia, care a început la prânz, ora Moscovei (4 a.m. ET). El a numit armistițiul „o altă minciună și capcană”.

Armistițiul nu este respectat

CNN mai relatează că au fost raportate tiruri de artilerie de ambele părți în Bahmut, în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a ordinului de încetare unilaterală a focului.

Alertele de raid aerian au fost declanșate și în alte părți ale țării la doar câteva ore după ce Rusia a anunțat încetarea focului timp 36 de ore în timpul Crăciunului pe rit vechi. Capitala ucraineană, Kiev, este printre zonele în care au pornit alarmele. De asemenea, în jurul orașului Bakhmut sunt focuri de artilerie.

Reprezentanții armatei ucrainene i-au îndeamnă pe localnici „să se abțină de la participarea" la slujbele ortodoxe de Crăciun.

Alerte de raiduri aeriene

Alertele de raid aerian au fost declanșate în anumite părți ale țării la doar câteva ore după ce Rusia a anunțat încetarea focului timp 36 de ore în timpul Crăciunului pe rit vechi. Capitala ucraineană, Kiev, este printre zonele în care au pornit alarmele. De asemenea, în jurul orașului Bakhmut sunt focuri de artilerie, potrivit CNN.

Reprezentanții armatei ucrainene i-au îndeamnă pe localnici „să se abțină de la participarea" la slujbele ortodoxe de Crăciun. În plus, vicepremierul ucrainean a sugerat că rușii „pregătesc atacuri teroriste" în biserici, dar informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

În altă parte, sună sirene în capitala ucraineană Kiev, potrivit echipelor CNN din țară.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut încetarea temporară a focului de 36 de ore – în vigoare de la prânz, ora Moscovei (12.00) vineri până la miezul nopții (24:00) sâmbătă – pentru a coincide cu Crăciunul ortodox pe stil vechi.

Încetarea focului pe perioada sărbătorii Crăciunului fost respinsă atât de Kiev, cât și de Washington, fiind calificată ca o stratagemă cinică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuzând Moscova că încearcă să folosească sărbătoarea ortodoxă de Crăciun ca „acoperire” pentru a-și reface trupele și să oprească, chiar dacă temporar, avansul trupelor ucrainene în Donbas.

Oficialii ucraineni au mai descris acest anunţ drept o capcană cinică, propagandă şi cred că preşedintele Putin ar putea folosi acestă respingere din partea ucrainenilor drept o scuză, pentru a susţine că ucrainenii sunt agresorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22