Vicepreşedintele Pence linişteşte aliaţii: SUA rămâne alături de Europa și NATO

E.b. | 18.02.2017

Vicepreședintele american Mike Pence a căutat sâmbătă să-i liniștească pe aliați, spunând că Administrația Trump va susține NATO și va fi alături de Europa, chiar și atunci când ea caută noi căi de a coopera cu Rusia. El a dat asigurări că vorbește în numele președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Pe aceeași temă


 
 

''Președintele mi-a cerut să fiu aici astăzi (...), pentru a transmite mesajul că Statele Unite susțin în mod ferm NATO și că vom fi de neclintit în angajamentul nostru față de Alianța atlantică'', a declarat Pence la Conferința pentru securitate de la Munchen, la încheierea unei săptămâni de eforturi americane în scopul de a-i liniști pe aliații occidentali, relatează Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

 

Pence, care s-a exprimat pentru prima dată în fața unei reuniuni politico-militare mondiale, a dat asigurări de mai multe ori în discursul său, care a durat circa douăzeci de minute, că vorbește în numele președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.


''Vom fi întotdeauna cel mai mare aliat al vostru'', a spus Pence, reamintind valorile comune — ''democrație, justiție, stat de drept'' — pe care le împărtășesc SUA și partenerii lor europeni.


În cadrul primului discurs major de politică externă al noii administrații de la Casa Albă, Pence a reiterat în mod ferm cererile americane privind o angajare financiară mai importantă din partea partenerilor SUA din cadrul NATO.


''Apărarea europeană necesită angajamentul nostru la fel ca al vostru (...) și promisiunea de a împărți povara nu a fost îndeplinită de mult timp'', a declarat Pence, adăugând: ''Președintele Trump așteaptă din partea aliaților săi să-și țină cuvântul. A sosit timpul de a face mai mult'' în materie de cheltuieli militare.


A obține din partea europenilor ca ei să cheltuiască pentru apărare tot atât cât SUA în proporție cu bogăția lor este o revendicare veche la Washington, iar Trump a amenințat de mai multe ori cu dezangajarea față de Alianță dacă statele membre nu-și onorează obligațiile.


''Vom depune toate eforturile (...). Germania își cunoaște responsabilitățile'', a dat asigurări — înainte de discursul lui Pence — cancelarul german Angela Merkel, deschizând cea de-a doua zi de dezbateri la Conferința de la Munchen. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22