Viktor Orban: „Amiralul Horthy, un stralucit om de stat“. Institutul Elie Wiesel reactioneaza

E.b. | 25.06.2017

Miklos Horthy, conducatorul Ungariei din perioada interbelica si a celui de-al doilea razboi mondial, aliat al Germaniei hitleriste, a fost un "stralucit om de stat", a afirmat premierul ungar Viktor Orban.

Pe aceeași temă

 

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" condamna, inr-un mesaj postat pe Facebook, afirmatia sefului guvernului de la Budapesta, amintind ca "amiralul Horthy este responsabil de deportarea si exterminarea evreilor din Ungaria si Ardealul de Nord".

 

Potrivit blogului de analiza politica Hungarian Spectrum, Viktor Orban a facut aceasta afirmatie intr-un discurs sustinut saptamana aceasta la Budapesta, cu prilejul inaugurarii nou-renovatei case ce a apartinut lui Kuno Klebelsberg, fost ministru ungar al educatiei intre anii 1922 si 1931.

 

Dupa ce a descris anii 1920 si 1930 drept "o grea perioada de incercare" in istoria tarii, Orban a afirmat ca natiunea ungara a putut supravietui multumita "unor straluciti oameni de stat, precum guvernatorul Miklos Horthy, premierul Istvan Bethlen si (ministrul) Kuno Klebelsberg", a relatat Hungarian Spectrum.

 

Multumita lor, a aratat Orban, "istoria nu ne-a ingropat sub imensa greutate a razboiului pierdut, a celor 133 de zile de teroare rosie si a Dictatului de la Trianon". "Fara guvernator nu e niciun prim-ministru, iar fara prim-ministru nu e niciun ministru. Chiar si rolul sumbru al Ungariei in cel de-al doilea razboi mondial nu poate pune in discutie acest lucru", a sustinut el.

 

 

Reactia Institutului Elie Wiesel

 

 

"Condamnam mesajul premierului ungar Viktor Orban prin care Horthy este descris drept "om de stat stralucit". Amiralul Horthy este responsabil de deportarea si exterminarea evreilor din Ungaria si Ardealul de Nord", se arata intr-o postare pe Facebook a  Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel".

 

Fostul guvernator Miklos Horthy a condus Ungaria in perioada interbelica, a aliniat-o la Axa cu Germania nazista si a ramas la conducerea tarii, o vreme, si dupa intrarea nazistilor in Ungaria. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22