Viktor Orban, în admirația lui Putin: UE, un pitic care impune sancțiuni unui gigant

L. G. | 11.10.2022

Politica de sancţiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei este „primitivă în execuţie şi catastrofală în efect”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban marţi, într-o discuţie la Berlin.

Pe aceeași temă

În cadrul unor discuţii cu Alexander Marguier, redactor-şef al revistei politice Cicero, şi Holger Friedrich, proprietarul Berliner Zeitung, Orban a spus că o „politică adecvată de sancţiuni” ar fi oprit creşterea vertiginoasă a preţurilor la energie şi economiile europene nu s-ar confrunta cu ruina. citat de transmite MTI preluată Agerpres.

Politica de sancţiuni a UE „ignoră valorile europene”, distruge economiile germană şi ungară, în timp ce „ajută Moscova să câştige tot atâtea venituri din energie în şase luni cât obţinea anterior într-un an”, a insistat Orban.

El a subliniat că nu se opune „sancţiunilor ca mijloc”, ci implementării lor. Sancţiunile ar trebui impuse „în mod inteligent”, a spus Orban.

În cazul UE, „un pitic impune sancţiuni unui gigant (...) şi piticul va pieri în efort”, a notat el.

El a cerut revizuirea sancţiunilor UE şi o reformă a aprovizionării cu energie astfel încât UE să obţină mai degrabă independenţa decât „pur şi simplu să-şi schimbe stăpânii” prin pivotare de la dependenţa faţă de Rusia la dependenţa de SUA.

Acestea din urmă, a spus el, „ar fi mai convenabilă din punct de vedere politic, pentru că americanii, spre deosebire de ruşi, sunt democraţi”, dar „nu ar fi un lucru bun” deoarece Europa, ca client, „ar trebui să aibă patru sau cinci oferte pe masă din care să aleagă”.

Europa ar trebui să poată „cumpăra energie, de exemplu, din America, Algeria, Qatar sau chiar Rusia”, a adăugat el.

Totodată el a acuzat Comisia europeană că distruge „zona de energie” prin sancțiunile impuse Rusiei.

„Prin urmare, când vine vorba de sancţiuni, sunt obligat sa spun ca am o problemă şi (...) dacă nu veniţi să ajutaţi, îmi voi folosi dreptul de veto (...). Nu puteţi da cu piciorul în unguri aruncându-i deoparte şi lăsându-i într-un colţ”, a spus Orban.

Printre altele, prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a lăudat marţi pe fostul cancelar german Angela Merkel, spunând că ea ar fi putut preveni războiul Rusiei în Ucraina dacă ar fi fost încă în funcţie.

În timpul aceluiaşi eveniment la Berlin, Orban a spus că Merkel a împiedicat un război în 2014 prin acţiunile ei după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

„Ce a făcut Angela Merkel în momentul crizei din Crimeea a fost o capodoperă”, a declarat el, conform traducerii oficiale.

Orban, un lider de dreapta cu mulţi critici în guvernul de centru-stânga german - inclusiv cu privire la poziţia sa faţă de UE - s-a întâlnit cu Merkel duminică în timpul vizitei sale la Berlin. Nu se ştie ce au discutat.

La acelaşi eveniment, organizat de revista de politică şi cultură Cicero, Orban a spus că preşedintele american Joe Biden nu este persoana potrivită pentru a pune capăt luptei din Ucraina.

Ar fi nevoie, a spus el, de un acord între Statele Unite şi Rusia. Dar Biden a mers prea departe în a-l critica pe preşedintele Vladimir Putin, a argumentat Orban.

„Poate suna dur, dar speranţa pentru pace se numeşte Donald Trump”, a conchis el. La începutul lunii august fostul președinte american afirma că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la teritorii pentru a ajunge la o înțelegere cu Vladimir Putin.

„Ar fi trebuit cel puțin să facă o înțelegere. Ar fi putut renunța la Crimeea. Ar fi putut face ceva cu NATO, 'Okay, nu o să intrăm în NATO' și atunci ai fi avut o țară fiindcă cred că Putin voia să facă o înțelegere. Și cred că acum nu vrea să facă o înțelegere. Cred că este mult mai greu să faci o înțelegere. El aruncă în aer tot locul. Adică, el va lua tot locul”, a spus Donald Trump.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a răspuns duminică politicienilor care propun Ucrainei să negocieze o pace cu Moscova, afirmând că o țară ca Rusia care lansează atacuri împotriva unor ținte civile nu are nicio intenție de a negocia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22