Vlad Filat, fost premier, arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul Jaful Secolului

I. P. | 18.10.2015

Fostul premier Vlad Filat a primit duminică mandat de arest preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de fraude, corupție pasivă și trafic de influență, a decis Judecătoria Buiucani din Chișinău, la capătul unei ședințe de opt ore, informează MOLDPRES.

Pe aceeași temă

Pe durata procesului, două grupuri de protestatari au scandat lozinci pro și, respectiv, anti-Filat.

 

Avocatul fostului premier a cerut, în fața instanței, amânarea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentație din dosar, însă procurorul Adriana Bețișor, din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), s-a opus și a solicitat plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.

 

'Este dreptul instanței, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă. Au fost niște situații tensionate, iar pentru a asigura buna funcționare a procesului a fost nevoie de mascați. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziția să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv, este dreptul lui. Este o procedură foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declarație', le-a explicat jurnaliștilor procurorul Adriana Bețișor.

 

La rândul său, avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, și-a exprimat regretul că procesul a durat atât de mult. "Instanța a emis încheierea prin care a stabilit și aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă și legal este ca avocații să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că, cu certitudine, urmează ca echipa noastră de avocați să meargă mai departe. Următoarea instanță este Curtea de Apel. Iar dacă și acolo va fi menținut arestul preventiv, vom merge la CEDO', a comentat Popa. El a mai spus că Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor, pentru declarații false.

 

Acuzat de fraudă bancară și luare de mită, Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie, în baza unui mandat emis de Centrul Național Anticorupție, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice. Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunității fostului premier, invocând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii.

 

CITIȚI ȘI: LIVE VIDEO: Procuratura il acuza pe fostul premier Filat de implicare in Jaful Secolului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22