Vladimir Putin este corupt, spune un oficial al Trezoreriei SUA

Silvia Simion | 26.01.2016

Un inalt responsabil al Trezoreriei Statelor Unite a afirmat ca presedintele rus, Vladimir Putin, este "corupt". Este pentru prima data, potrivit BBC, cand Administratia SUA il acuza pe presedintele rus in termeni atat de expliciti.

Pe aceeași temă

 

 

"Am vazut ca si-a imbogatit prietenii, aliatii sai apropiati si i-a marginalizat pe cei pe care nu-i considera prieteni, folosind resursele statului", a declarat Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei insarcinat cu lupta impotriva terorismului, in emisiunea BBC Panorama.

 

"Fie ca este vorba despre bogatia energetica a Rusiei sau sunt alte contracte de achizitii publice, el le distribuie celor pe care-i considera ca il vor servi in detrimentul altora. Pentru mine, acest lucru este exact ceea ce se numeste coruptie", a adaugat Szubin, citat de ziare.com.

 

Szubin nu a dorit sa comenteze un raport secret al CIA mentionat de BBC si care, in 2007, a estimat averea lui Putin la aproximativ 40 de miliarde de dolari, dar a subliniat ca presedintele rus detine o avere secreta "de mai multi ani".

 

"El ar primi un salariu de aproximativ 110.000 de dolari pe an. Acest lucru nu se potriveste cu adevarata sa situatie financiara si el are o lunga experienta de a masca starea reala a finantelor sale", a insistat Szubin.

 

Un purtator de cuvant al presedintelui rus, intrebat de canalul britanic, a declarat ca niciuna dintre aceste acuzatii nu merita un comentariu, "deoarece sunt pura fictiune".

 

La randul sau, Putin a spus in mod repetat ca citeste ce scrie presa internationala despre imensa sa avere, inclusiv ca ar fi unul dintre cei mai bogati oameni din lume, dar a negat aceste informatii ca fiind prostii, aminteste Reuters.

 

Informatiile financiare publice despre Putin arata un om cu mijloace modeste. In aprilie, Putin a declarat venituri pe 2014 de 7,65 milioane ruble (119.000 de dolari). El a sustinut ca detine doua modeste apartamente si o parte dintr-un garaj. Oficial, venitul lui Putin este un sfert din cel al presedintelui Statelor Unite.

 

In ciuda acestui fapt, Boris Nemtov, lider al Opozitiei, a publicat un raport intitulat ironic "Viata unui sclav", in care enumera toate bunurile care i-ar apartine lui Vladimir Putin, chiar daca acestea nu sunt precizate in declaratia sa de avere. Nemtov sustinea ca Putin are la dispozitie 58 de avioane sau elicoptere, 20 de case sau palate demne de tarii Rusiei, plus 11 ceasuri care valoreaza, in parte, cel putin dublul salariului sau de presedinte. Boris Nemtov a fost ucis in februarie 2015 in ajunul unei manifestatii de protest pe care o organiza la Moscova, fiind impuscat pe un pod din apropierea Kremlinului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22