Vladimir Putin vizitează vineri Crimeea, la doi ani de la anexarea ilegală a peninsulei

Tudor Despina | 18.03.2016

Vladimir Putin face, vineri, o vizită în Crimeea, la doi ani de la anexarea ilegală a peninsulei de la Ucraina.

Pe aceeași temă

 

E cea de-a doua vizită de acest tip pe care liderul rus o face, în contextul în care în această lună se fac doi ani de la anexarea Crimeei. Putin va vizita zona de construcție a unui pod peste strâmtoarea Kerci, transmit agențiile Reuters și DPA, construcție ce urmează a face legătura între teritoriul propriu-zis rus și peninsula anexată ilegal de la Ucraina.

 

Podul urmează să fie finalizat undeva în 2019, iar vizita lui Putin reprezintă un gest ostentativ la adresa Occidentului care nu a recunoscut anexarea, condamnând actul ca pe o acțiune abuzivă și ilegală care încalcă toate normele dreptului internațional.

 

De asemenea, liderul rus urmează să prezideze o întrunire pe teme socio-economice în peninsulă. Inițial, Moscova a respins orice legătură cu acei așa-ziși “omuleți verzi” cu arme în mâini care au apărut brusc în Crimeea, pe fondul protestelor care l-au dat jos de la putere pe președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Ulterior, însă, Putin a recunoscut că a fost vorba de o operațiune dusă de forțele speciale ruse.

 

La scurt timp după anexare, o rebeliune separatistă pro-rusă a izbucnit în regiunile rusofone Donețsk și Lugansk, în estul Ucrainei, acolo unde de doi ani de zile Kievul nu poate restabili controlul frontierei cu Rusia. Peste 9.000 de oameni au murit în urma conflictului separatist, potrivit estimărilor ONU. Kievul și Vestul continuă să acuze Moscova că susține direct cu arme, trupe și fonduri conflictul separatist, acuze pe care Kremlinul le respinge constant.Prezent la finalul anului trecut în Ucraina, vicepreședintele american Joe Biden a subliniat faptul că situația din Crimeea reprezintă o prioritate pentru Washington: “Simplul fapt ca nu vorbim in fiecare zi despre Crimeea nu inseamna ca am uitat despre aceasta invazie ilegala a Rusiei si ca o vom accepta, noi sau comunitatea internationala”, spunea vicele SUA, la acel moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22