Voalul islamic ar fi purtat ca mijloc de apărare față de amenințările la adresa modestiei

E.b. | 03.09.2016

Femeile musulmane din Occident își acoperă fața cu voalul islamic din ce în ce mai des ca ''răspuns strategic'' la tentațiile și amenințările societății moderne în care încearcă să se integreze, potrivit unui studiu al unor cercetători de la Universitatea Oxford, conform Daily Mail.

Pe aceeași temă

 

Sociologii Ozan Aksoy și Diego Gambetta au dorit să afle de ce modernizarea nu implică o descreștere a comportamentului tipic religiei musulmane. Ei au realizat un studiu în urma căruia au aflat că educația, ocupația, venitul, traiul în mediul urban și contactele cu persoanele care nu au aceeași religie au dus la o scădere a purtării voalului islamic de către femeile care nu respectă cu multă conștiinciozitate cutumele specifice. 

 

Însă, în cazul femeilor ce respectă întocmai regulile respective, aceiași ''factori modernizatori'' au contribuit la intensificarea fenomenului purtării acestui accesoriu. Cercetătorii consideră că acest lucru se întâmplă deoarece astfel de persoane folosesc voalul ca mijloc de apărare față de amenințările la adresa modestiei lor, transmite Agerpres.

 

''Am ajuns la concluzia că pentru femeile foarte religioase factorii modernizatori cresc riscul și tentația în mediul în care se află, ceea ce le-ar pune în pericol reputația de persoane modeste. Așadar, voalul este un răspuns strategic, o formă fie de a preveni încălcarea normelor religioase fie de apărare în cadrul comunităților'', susțin cercetătorii care sunt de părere că interzicerea acestui accesoriu în țările occidentale nu este o soluție pozitivă. ''Interzicea sau condamnarea purtării voalului le-ar priva de un mijloc ce le permite o șansă mai mare la integrare'', a adăugat profesorul Gambetta, conform The Guardian.

 

Studiul intitulat ''Dincolo de văl: utilizarea strategică a vestimentației religioase'' (''Behind the Veil: The Strategic Use of Religious Garb'') a fost publicat în European Sociological Review

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22