Volodimir Zelenski: Lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale

L. G. | 02.10.2022

Preşedintedle Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.

Pe aceeași temă

Zelenski anunţă că în cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas şi vor fi şi mai multe. Zelenski a mulţumit preşedintelui Biden şi Congresului SUA pentru că au oferit un sprijin suplimentar de peste 12 miliarde de dolari Ucrainei.

 

Preşedintele Ucrainei afirmă în mesaj că se încheie încă o săptămână din războiul pentru independenţă, ”săptămâna pe care inamicul a vrut neapărat să ne-o facă deosebit de grea, dar a făcut-o cu adevărat grea, pentru el însuşi, pentru Rusia însăşi.

 

”Astăzi, şi mai multe voci din lume s-au alăturat pentru a condamna pseudo-referendumurile şi încercarea Rusiei de a anexa teritoriul nostru - teritoriul Ucrainei. Sunt recunoscător pentru fiecare astfel de voce. Ca urmare, avem deja zeci de declaraţii care susţin în mod clar Ucraina şi dreptul internaţional şi condamnă Rusia pentru acest nou pas agresiv”, spune Zelenski.

 

El se referă la declaraţia secretarului general al ONU, António Guterres. ”Acesta a spus fără menajamente că Rusia încalcă obiectivele şi principiile ONU, Carta ONU şi că pseudo-referendumurile şi tentativa de anexare nu vor avea nicio forţă juridică. Când astfel de cuvinte sunt auzite la cel mai înalt nivel în cadrul ONU, toată lumea din lume înţelege totul. Iar Rusia nu are un astfel de drept de veto care să poată opri sau anula această înţelegere a lumii”.

 

Potrivit preşedintelui ucrainean, ”Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională. Lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale, anexări criminale şi arbitrar total în locul dreptului internaţional”.

 

”Principalul lucru este rezistenţa noastră împreună cu voi, protecţia noastră împreună cu voi, mişcarea noastră împreună cu voi spre eliberarea întregului teritoriu ucrainean”, mai spune el.

 

Zelenski arată că ”Rusia a pus în scenă o farsă în Donba, o farsă absolută, pe care a vrut să o prezinte drept un presupus referendum”.

 

”Au reprezentat ceva acolo, au dus mitraliere în jurul caselor, au purtat bucăţi de hârtie, propagandiştii au filmat toate acestea în partea din Donbas pe care o controlau. Şi acum un steag ucrainean se află acolo. În cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas. Vor fi şi mai multe peste o săptămână”, spune Zelenski.

 

El continuă: ”Ce este atunci un pseudo-referendum? Există două regiuni din Doneţk? Două sate din Yampil, regiunea Doneţk? Există două sate din Torske? Mişcarea ucraineană va continua. Steagul ucrainean se află deja în Lyman, regiunea Doneţk. Acolo încă se mai poartă lupte. Dar nu există nicio urmă de pseudo-referendum acolo. Este logic pentru Ucraina. Iar pentru inamic, vor fi din ce în ce mai multe astfel de "nepotriviri".

 

Volodimir Zelenski afirmă că ”acesta este primul clopoţel care ar trebui să se audă la toate nivelurile guvernului rus”.

 

”Până când nu veţi rezolva cu toţii problema cu cel care a început totul, care a pornit acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi unul câte unul, făcând ţapi ispăşitori, pentru a nu admite că acest război este o greşeală istorică pentru Rusia. Ucraina se va întoarce pe cont propriu. Atât în est, cât şi în sud. Şi ceea ce au încercat să anexeze acum, şi Crimeea, care se numeşte anexată din 2014. Steagul nostru va fi peste tot. Vor fi pedepsiţi cei care au comis această crimă de agresiune împotriva statului nostru independent”, spune Zelenski.

 

Liderul ucrainean mai afirmă că , după ce în urmă cu 76 de ani Tribunalul de la Nürnberg şi-a încheiat activitatea, ”un alt tribunal va avea loc în mod inevitabil, care va pune capăt carierelor tuturor celor responsabili de această "operaţiune specială" rusă împotriva sistemului internaţional, care a început în 2014 şi a devenit la scară largă la 24 februarie, şi care se va încheia datorită eroismului poporului nostru”.

 

”Astăzi, încă nu ştim în ce zi se va întâmpla acest lucru. Dar ştim că ziua victoriei noastre va veni. Va fi cu siguranţă. Iar după ea va fi ziua judecăţii pentru rusalişti. Va fi cu siguranţă. Le mulţumesc tuturor celor care aduc acest moment mai aproape. Cine se apropie zilnic de el. Mulţumesc tuturor celor care luptă şi muncesc pentru victoria noastră! Mulţumesc tuturor celor care ne ajută! Mulţumesc preşedintelui Biden şi Congresului SUA pentru că au oferit un sprijin suplimentar de peste 12 miliarde de dolari. Aceasta va consolida cu siguranţă libertatea noastră comună”, mai afirmă Zelenski în mesajul către popor.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiripesurse.ro%2Fvideos%2F811327790016114%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22