Washingtonul amenință că distruge complet regimul nord-coreean, în caz de război

E.b. | 30.11.2017

Statele Unite ale Americii cheamă toate țările să taie legăturile diplomatice și comerciale cu Coreea de Nord, a declarat Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU. "Dacă vine războiul, să nu vă îndoiți: regimul nord-coreean va fi distrus complet", a spus ambasadoarea.

Pe aceeași temă

 

Nikki Haley amenință cu "distrugerea completă" a regimului nord-coreean "în caz de război", transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

Odată cu ultimul său tir de rachetă intercontinentală, Coreea de Nord "a ales agresiunea" mai curând decât un proces pașnic. "Dacă vine războiul, să nu vă îndoiți: regimul nord-coreean va fi distrus complet", a arătat diplomata americană, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de urgență pe tema dosarului nord-coreean.

 

"Trebuie să continuăm să tratăm Coreea de Nord ca un paria", a cerut de asemenea Nikki Haley, solicitând Chinei, primul partener economic al Phenianului, să oprească orice livrare de petrol către regimul nord-coreean. Acesta, a denunțat diplomata SUA, continuă să obțină produse derivate din petrol grație unor transferuri de la navă la navă, pe mare.

 

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat miercuri că țara sa a devenit stat nuclear în sensul deplin al cuvântului, după testarea cu succes a unui nou tip de rachetă capabilă să lovească orice punct de pe teritoriul SUA.

 

Acest tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a pus capăt pauzei de peste două luni în care Phenianul nu a efectuat vreun test balistic sau nuclear. Aceasta constituie o nouă provocare pentru președintele american Donald Trump, care a asigurat că dezvoltarea unor astfel de capacități 'nu se va întâmpla', relevă AFP..

 

Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean, Ri Chun-Hee, a apărut la televiziunea oficială pentru a anunța acest succes.

 

Racheta de tipul ICBM Hwasong-15 reprezintă un dispozitiv intercontinental echipat cu un focos greu capabil să lovească întreg teritoriul continental al SUA, a relatat agenția oficială nord-coreeană KCNA.

 

Potrivit Phenianului, racheta a atins altitudinea de 4.475 km înainte de a cădea la 950 kilometri de la locul de lansare.

 

Un expert occidental a apreciat că traiectoria în formă de clopot, pe verticală, sugerează că ar avea de fapt o rază de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a lovi orice oraș important din Statele Unite, notează France Presse.

 

Consiliul de Securitate al ONU a decis să se reunească de urgență, iar președintele american Donald Trump a reacționat pentru moment cu parcimonie: 'Ne vom ocupa de asta!'

 

China și-a exprimat la rândul său 'îngrijorarea profundă' și 'opoziția' față de acest nou tir. Împreună cu Moscova, Beijingul preconizează un dialog cu Coreea de Nord, pe baza unei foi de parcurs stabilite de cele două capitale. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22