Wesley Clark, fost comandant al forțelor aliate din Europa, nu exclude ca Putin să atace NATO

L. G. | 19.03.2022

Generalul american în retragere, Wesley Clark, spune că cele două scenarii probabile ale războiului din Ucraina sunt ori înfrângerea rapidă a forțelor ucrainene ori atacarea de către Rusia a unui stat NATO

Pe aceeași temă

Potrivit generalului, citat de portalul ucrainean glavcom.ua, primul scenariu plauzibil pentru desfășurarea evenimentelor prevede înfrângerea rapidă a Ucrainei în următoarele două-trei săptămâni. Criza umanitară din capitala Kiev va duce la o situație și mai dificilă decât este acum în Mariupol. Un flux și mai mare de refugiați, undeva în jur de 10 milioane de oameni, se va revărsa în Europa și America. Orașele din vestul Ucrainei, în special Liov, vor fi supuse bombardamentelor puternice. Și Ucraina în ansamblu va deveni un alt Afganistan.

Cel de-al doilea scenariu prevede asistență militară puternică pentru Ucraina din partea Occidentului și continuarea luptelor. În acest caz, Putin va recurge la o escaladare și mai mare a conflictului. Intențiile sale sunt deja clare, deoarece Rusia a cerut deja asistență militară lui Bashar al-Assad pentru 40.000 de militari, iar serviciile secrete americane spun și despre încercările Federației Ruse de atrage și soldați africani, care văd în asta o oportunitate de a migra în Europa. Prin urmare, Putin pentru a-și atinge scopul, poate ordona forțelor armate ruse să lovească NATO.

Wesley Clark crede că această situație nu va fi rezolvată prea curând. America nu ar trebui să se lase înșelată de iluzii și speranțe de a stabiliza rapid Ucraina și de a-și îndrepta toată atenția către China. Consecințele unei astfel de neglijențe pot fi foarte tragice. Amenințarea unui conflict global este foarte mare.

Între timp, generalul american consideră că intențiile geopolitice ale lui Putin nu se limitează la Ucraina și vizează și statele baltice. În general, el caută să schimbe ordinea mondială stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22