WSJ, Cazul Broidy: Procurorii cer documentele participanților la ceremonia de învestire a lui Trump

Dora Vulcan | 22.06.2019

Procurorii americani și-au intensificat cercetările asupra fundraiser-ului Elliott Broidy, vizate fiind, de astă dată, persoanele de la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, scrie Wall Street Journal

Pe aceeași temă

Procurorii verifică dacă Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump și în ce măsură acesta a fost plătit de potențialii clienți ai companiei sale pentru a le oferi acces special la ceremonia de inaugurare din 2017, scrie Wall Street Journal, preluat de G4Media.ro.

Astfel de activități, notează publicația, ar putea încălca legile privind finanțarea campaniei, referitoare la lobby și la spălarea banilor.

La începutul lunii aprilie, procurorii federali din Brooklyn au cerut comitetului de investire al președintelui Trump documente referitoare la potențialii clienți ai lui Broidy și ai companiei sale, inclusiv politicienii străini care au participat la ceremonia de inaugurare la invitația lui Broidy, potrivit unor surse familiare cu subiectul, citate de Wall Street Journal. Compania Circinus furnizează expertiză în domeniul intelligence pentru guverne și alți clienți.

”Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate”, scrie WSJ.

Publicația americană notează că persoanele care reprezintă clienți străini în fața membrilor Congresului sunt în general solicitate să dezvăluie pentru cine lucrează, conform Foreign Agents Registration Act.

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, condamnat între timp la închisoare cu executare, și fostul premier Sorin Grindeanu au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vicepreședintele Comitetului prezidențial de inaugurare.

În decembrie 2018, The Wall Street Journal anunța că procurorii federali din Manhattan investighează modul în care a fost cheltuită suma – record strânsă din donații de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump.

Ancheta, care se afla la vremea respectivă în stadiu incipient, examinează în ce măsură unii dintre donatorii de top au dat bani în schimbul accesului la administrația Trump, pentru concesii de ordin politic sau pentru a influența diferiți oficiali.

Donarea de bani în schimbul obținerii unor favoruri politice ar putea intra sub incidența legislației federale care sancționează actele de corupție.

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump, ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.

După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22