Xi către Biden: China regretă că în Ucraina „s-a ajuns la arme” ceea ce nu e în interesul nimănui

L. G. | 18.03.2022

Televiziunea CCTV a relatat din debutul discuției telefonice dintre Joe Biden și Xi Jingpeng în care Xi spune că în relațiile dintre țări „nu ar trebui să recurgă la arme”, referire la războiul din Ucraina

Pe aceeași temă

Mass-media de stat chineză a transmis câteva declarații inițiale din convorbirea telefonică de vineri Xi-Biden, despre care Casa Albă a spus că se duce din camera de situații și care a început la câteva minute după ora 9 dimineața, ora Washingtonului.

Radiodifuzorul de stat CCTV a citat primele cuvinte ale lui Xi adresate lui Biden, președintele chinez subliniind că în relațiile dintre țări „nu ar trebui să recurgă la arme” în referire la conflictul Rusia-Ucraina. Xi a spus că „conflictele și confruntările nu sunt în interesul nimănui” și, în continuare, că toate țările trebuie să „aprecieze pacea și siguranța”. Xi a spus despre criza din Ucraina că „nu este ceea ce vrem să vedem”.

Și, important, Xi a mai spus: „Nu ar trebui doar să conducem relațiile China-SUA înainte pe drumul cel bun, ci ar trebui să ne asumăm și responsabilitățile internaționale”.

Biden este de așteptat să transmită îngrijorarea SUA cu privire la rapoartele serviciilor de informații, conform cărora Beijingul este gata să furnizeze echipamente militare Rusiei pe fondul invaziei Ucrainei, acuzații pe care China le-a respins.

CNN a scris în deschiderea convorbirii dintre cei doi președinți că „Acest apel -- care a început la 9:03 a.m. ET, potrivit unui oficial de la Casa Albă -- vine într-un potențial punct de cotitură pentru relațiile dintre Statele Unite și China.

Oficialii de la Casa Albă urmăresc cu o îngrijorare crescândă parteneriatul în devenire dintre Xi și președintele rus Vladimir Putin, iar răspunsul Chinei la invadarea Ucrainei de către Rusia s-a dovedit a fi deosebit de îngrijorător pentru observatorii occidentali. Beijingul pare să nu susțină pe deplin, nici să se opună direct, adoptând o poziție incertă, iar Biden speră să descifreze și să influențeze poziția Chinei în convorbirea de vineri cu Xi Jingpeng.

CNN enumeră 5 motive pentru care discuția dintre Biden și Xi Jinping nu este doar un alt apel telefonic în demersurile diplomatice făcute în contextul invaziei din Ucraina:

  • Discuția vine într-un moment critic al războiului Rusia-Ucraina: potrivit oficialilor americani, China se gândește dacă să ofere asistență militară sau financiară Rusiei, care a solicitat-o pentru că armata sa suferă pierderi majore în Ucraina. Dacă China va fi de acord, ar putea să-și strice relația cu Occidentul pentru decenii viitoare.

  • China ar putea oferi Rusiei sprijin: Biden speră să-i explice lui Xi Jinping dezavantajele unui astfel de demers în favoarea Rusiei, fie prin asistență militară, fie financiară.

  • SUA trebuie să gestioneze un eventual parteneriat cu „sânge rece”: chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, oficialii americani priveau cu prudență apropierea între liderul rus Vladimir Putin și Xi Jinping. Directorul CIA, Bill Burns, declara săptămâna trecută că parteneriatul are rădăcini într-o „mulțime de motive". De atunci, parteneriatul fără limite a fost testat, în timp ce Xi cântărește cum să reacționeze în războiul Rusiei din Ucraina.

  • Aliații americani din Asia: Taiwan, insula autonomă revendicată de China. Beijingul a intensificat recent zborurile militare în apropierea insulei și a avertizat împotriva sprijinului american.

  • Biden și Xi au viziuni foarte diferite: înainte de conflictul din Ucraina, Biden părea să își dorească să reorienteze politica externă americană spre Asia, unde vede competiția dintre SUA și China drept o provocare definitorie a secolului următor.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/BREAKING?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#BREAKING</a>: President Xi Jinping has told the U.S. the conflict in Ukraine is something &#39;we don&#39;t want to see.&#39; In a video call with U.S. President Joe Biden, China&#39;s President said that peace and security are the cherished treasures of the international community. <a href="https://t.co/7eCTStTC8F">pic.twitter.com/7eCTStTC8F</a></p>&mdash; CGTN Europe (@CGTNEurope) <a href="https://twitter.com/CGTNEurope/status/1504824113596096521?ref_src=twsrc%5Etfw">March 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22