Xi Jingpeng: Susținerea independenței Taiwanului va afecta negativ relațiile dintre China și SUA

L. G. | 19.03.2022

Președintele chinez i-a transmis vineri omologului său american că problema Taiwanului trebuie gestionată în mod corespunzător pentru a evita un impact negativ asupra relațiilor dintre China şi SUA.

Pe aceeași temă

China afirmă că Taiwanul – pe care îl consideră o provincie separatistă ce trebuie readusă la partea continentală, chiar şi cu forţa dacă este necesar – este cea mai sensibilă şi importantă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite.

Washingtonul, care încearcă să obţină ajutorul Beijingului pentru restabilirea păcii în Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie, nu are legături diplomatice oficiale cu Taipei, dar este cel mai important aliat pe plan internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului.

„Anumite personalităţi din SUA trimit semnale greşite forţelor pro independență din Taiwan şi acest lucru este foarte periculos”, i-a spus Xi lui Biden vineri, într-o convorbire în format de videoconferinţă, potrivit media chineze, citate de Reuters, citată de Agerpres.

„Dacă problema Taiwanului nu este gestionată în mod corespunzător, aceasta va avea un impact subversiv asupra relaţiei dintre cele două ţări”, a subliniat preşedintele chinez.

Portavionul chinez Shandong a traversat vineri Strâmtoarea Taiwan, care separă insula Taiwan de China continentală, în acelaşi timp cu un distrugător american, cu doar câteva ore înainte de discuţia dintre preşedinţii chinez şi american.

Casa Albă menţionează într-un comunicat că preşedintele Joe Biden în cadrul convorbirii sale cu Xi Jinping a reiterat că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat şi a subliniat că Washingtonul „continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului”.

În cursul ultimilor doi ani, China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra acesteia.

„Sperăm că SUA vor acorda o atenţie adecvată acestei probleme”, a spus Xi în convorbirea cu Joe Biden.

Ministerul de Externe de la Taipei i-a mulţumit preşedintelui SUA „pentru accentul pus pe menţinerea status quo-ului păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, precum şi sprijinul ferm pentru securitatea Taiwanului”.

Acesta a îndemnat China să ia măsuri concrete şi să condamne invazia Rusiei în Ucraina. Taiwanul, care respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, s-a alăturat sancţiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei şi a trimis ajutor umanitar refugiaţilor ucraineni.

Xi a mai spus că războiul din Ucraina trebuie încheiat cât mai repede posibil, conform media de stat chineze.

Toate părţile trebuie să sprijine împreună dialogul dintre Rusia şi Ucraina, în timp ce SUA şi NATO ar trebui sa poarte discuţii cu Rusia pentru a rezolva „punctul nevralgic” al crizei din Ucraina, i-a transmis Xi lui Biden, potrivit Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22