Xi Jingping, reales președinte al Chinei cu unanimitate de voturi la Congresul Național al Poporului

L. G. | 10.03.2023

Xi Jingping a câștigat al treilea mandat de cinci ani la conducerea Chinei întărându-și poziția de cel mai puternic lider chinez de după moartea lui Mao Zedong, fondatorul Partidului Comunist Chinez.

Pe aceeași temă

Aproape 3.000 de membri ai parlamentului chinez - Congresul Național al Poporului (NPC) - au votat în unanimitate în Marea Sală a Poporului pentru realegerea pentru al treilea mandat a lui Xi, în vârstă de 69 de ani, într-un scrutin în care a fost singurul candidat pentru funcția supremă în stat, relatează Reuters.

Xi, care pune China într-o direcție mai autoritara de când și-a asumat controlul partidului comunist și al statului în urmă cu un deceniu, își prelungește mandatul pe fondul relațiilor din ce în ce mai tensionate cu Washingtonul și Occidentul din cauza Taiwanului, susținerii poziției Rusiei, a excedentelor comerciale și nerespectarea drepturilor omului.

Pe plan intern, a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o încetinire a ritmului de dezvoltare după trei ani de politică zero COVID inițiată și susținută chiar de Xi, o încredere fragilă în rândul consumatorilor și al întreprinderilor și o cerere globală slabă pentru exporturile chineze.

Economia Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, una dintre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii, iar în timpul actualei sesiuni parlamentare, Beijingul a stabilit un obiectiv modest de creștere pentru acest an, de doar aproximativ 5%.

„În al treilea mandat, Xi va trebui să se concentreze pe relansarea economică”, a declarat Willy Lam, de la Jamestown Foundation, un think tank american. „Dar dacă va continua cu ceea ce a făcut - un control tot mai mare al partidului și al statului asupra sectorului privat și confruntarea cu Occidentul, perspectivele sale de succes nu vor fi încurajatoare”.

Xi și-a asigurat conducerea Chinei pe viață după ce a eliminat în 2018 limita maximă de două mandate prezidențiale, menținând în același timp limita de mandate pentru celelalte funcții de al vârful conducerii statului.

Poziția de putere a lui Xi a fost confirmată în octombrie anul trecut când a fost reconfirmat în unanimitate în funcția de secretar general al Comitetului Central al atotputernicului Partid Comunist Chinez.

În timpul votului din marea sală a poporului, Xi a discutat cu Li Qiang așezat la stânga sa, un colaborator foarte apropiat și fost șef al organizației de partid din Shanghai, care va fi numit sâmbătă în funcția de premier, responsabil cu gestionarea problemelor economice, și al doilea om în stat.

Sesiunea parlamentară anuală, prima de când China a renunțat la trei ani de restricții COVID, se va încheia luni, când Xi va ține un discurs care va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru presă ssâinută de numărul doi, Li Qiang.

China a pus capăt brusc politicii de restricții dure zero-COVID în decembrie, după protestele violente la nivel național, extrem de neobișnuite pentru un regim autoritar, împotriva acestei politici. Un val ulterior de infectări ca contaminat majoritatea celor 1,4 miliarde de locuitori, dar China nu mai a publicat un bilanț complet al deceselor.

Parlamentul l-a ales vineri și pe Zhao Leji, în vârstă de 66 de ani, în funcția de președinte al parlamentului și pe Han Zheng, în vârstă de 68 de ani, ca noul vicepreședinte. Ambii politicieni fac parte din grupul liderilor de partid aliați ai lui în din perioada când făceau parte din Comitetul Permanent al Biroului Politic al PCC.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22