Xi Jinping, preşedintele Chinei, apără autoritatea partidului și proclamă noua eră comunistă

E.b. | 18.10.2017

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a lansat miercuri un apel către comuniștii chinezi să lupte împotriva a tot ceea ce ar putea amenința autoritatea partidului de guvernământ, în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres.

Pe aceeași temă

 

Președintele Xi Jinping a lansat miercuri un apel către comuniștii chinezi să lupte împotriva a tot ceea ce ar putea amenința autoritatea partidului de guvernământ, în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres.


La acest congres al comuniştilor care ar urma să i se ofere un nou mandat de cinci ani în fruntea celei de-a doua puteri economice mondiale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Promițând "o nouă eră" socialistă țării sale și anticipându-i dezvoltarea viitoare până în 2050, președintele chinez nu a lăsat nicio speranță de liberalizare regimului, într-un discurs de peste trei ore, rostit în fața simbolului uriaș al secerei și ciocanului pe fundalul drapelelor roșii.

 

"Fiecare dintre noi trebuie să facă mai mult pentru a susține autoritatea partidului și sistemul socialist chinez și să se opună hotărât oricărui cuvânt și acțiuni de natură să le submineze", a pledat președintele chinez în fața a circa 2.300 de membri ai partidului întruniți la Congres.

 

Aproape toți îmbrăcați în costume sobre și cu cravată roșie, delegații "celui mai mare partid din lume" (89 milioane de membri) ascultau cu religiozitate discursul lui Xi într-un cadru ultrasecurizat al Palatului Poporului din Beijing, după ce l-au aplaudat la unison atunci când și-a făcut intrarea alături de cei doi predecesori ai săi, foștii președinți Jiang Zemin și Hu Jintao.

 

 

Referitor la contactele cu restul lumii, Xi a asigurat că țara sa se va "deschide încă și mai mult" și a promis un tratament "echitabil" întreprinderilor străine.

 

Meciuri de fotbal interzise, cluburi de noapte închise, poliția omniprezentă: Beijingul se află sub supraveghere strictă pentru ca forumul să se desfășoare fără incidente. Congresul este programat să dureze o săptămână.Cel de-al XIX-lea Congres ar urma să acorde un nou mandat de cinci ani lui Xi, în calitate de secretar general. Limita de vârstă de 68 de ani, impusă membrilor Biroului Politic, organism format din 25 de membri care conduce China, ar putea de fapt să dispară, cel puțin pentru Xi Jinping, care va împlini 69 de ani în cursul viitorului Congres în 2022.

 

Xi Jinping "încearcă să se putinizeze" rămânând la putere pe termen nelimitat, observă sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin, cu care nr.1 chinez pare să împărtășească o anumită nostalgie față de era sovietică și neîncredere în Occident, pe fondul dezvoltării economice fenomenale a țării sale.

 

De la sosirea sa la putere la sfârșitul anului 2012, Xi Jinping — considerat a fi cel mai puternic conducător chinez după fondatorul regimului Mao Zedong și reformatorul Deng Xiaoping — și-a plasat oameni de încredere în funcții cheie, ajutat fiind de o campanie anticorupție care a sancționat peste 1,3 milioane de cadre.

 

Dacă nu a revenit asupra trecerii la "economia de piață socialistă", puterea sa este însoțită de o revenire la ideologia marxistă și la o represiune pe toate căile împotriva Internetului, a militanților pentru drepturile omului, a disidenților și a persoanelor religioase.

 

"Aceasta nu place tuturor în China. Există oameni care sunt împotriva ideii ca el să rămână mai mult de zece ani", dezvăluie Cabestan, care apreciază că "revenirea la maoism suscită preplexitate în țară".

 

Luptând împotriva corupției, lovind până în vârful armatei și în cadrul Biroului Politic, Xi Jinping "a atacat interesele dobândite", observă sinologul. "Toate acestea îi atrag multe inamiciții. El și-a asumat riscuri pe care a reușit să le sfideze până în prezent", adaugă el.

 

Semn al influenței lui Xi Jinping, numele său ar putea să-și facă intrarea în carta partidului, onoare rezervată până acum doar lui Mao și Deng.

 

Xi a evocat el însuși în discursul său o "gândire asupra socialismului în culorile Chinei pentru o nouă eră", care i-ar putea aduce o astfel de onoare. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22