Zeci de migranți au forțat granița dintre Belarus și Polonia. Bătuți, electrocutați, înghețați

Redactia | 10.11.2021

Două grupuri mari de migranţi ar fi reuşit să treacă graniţa dintre Belarus şi Polonia, unde autorităţile poloneze au desfăşurat importante efective de soldaţi, pregătindu-se pentru noi confruntări.

Pe aceeași temă

Frontiera dintre Polonia și Belarus este un butoi cu pulbere, unde lucrurile pot degenera în orice moment. Miile de migranți care vor să intre cu forța pe teritoriul polonez sunt de fapt prizonieri între trupele celor două țări. În față, polonezii nu au de gând să cedeze, din spate îi presează trupele lui Lukașenko, totul pe un frig cumplit, în pădure, fără ajutor medical.

"Vă rog, avem nevoie de un medic, avem nevoie de un medic, urgent! Acolo sunt oameni. Voi sunteți jurnaliști? Acolo este o femeie care moare. Am văzut-o, acolo deja o filmează ai noștri", strigă disperat un bărbat.

50 de migranți au fost reținuți de poliția poloneză la granița cu Belarusul, după ce două grupuri au reușit să treacă de gardul de la frontieră.

Asupra lor au fost găsite diverse unelte folosite pentru ruperea gardului.

În fața situației explozive, premierul polonez a mers la fața locului unde a vorbit cu militarii desfășurați de-a lungul graniței.

Două grupuri mari de migranţi ar fi reuşit să treacă graniţa dintre Belarus şi Polonia, unde autorităţile poloneze au desfăşurat importante efective de soldaţi, pregătindu-se pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi, relatează și agenția dpa.

Câteva zeci de oameni au reuşit să distrugă împrejmuirea în apropierea satelor Krynki şi Bialoweza şi au trecut graniţa, a relatat marţi seara agenţia de presă poloneză PAP, citând postul de radio local Bialystok.

O purtătoare de cuvânt a grănicerilor a declarat pentru postul de radio că în dreptul celor două sate gardul şi barierele au fost înlăturate cu forţa.

Unii migranţi au fost duşi înapoi în Belarus, dar alţii au reuşit să fugă, a adăugat aceasta.

De partea belarusă a graniţei se află câteva sute de migranţi, menţionează dpa, amintind că Polonia refuză să le permită migranţilor accesul pe teritoriul său şi în ultimele săptămâni a trimis sute de întăriri la frontieră, unde a instalat de asemenea un gard de sârmă ghimpată, conform Agerpres.

Germania cere sancțiuni noi împotriva Belarusului

Germania susţine noi sancţiuni ale UE împotriva Belarusului, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, acuzându-l pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de exploatarea „fără scrupule” a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia, relatează AFP.

„Îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit de migranţi”, a declarat Maas, într-un comunicat, adăugând că UE va depune eforturi pentru „extinderea şi consolidarea (...) sancţiunilor împotriva regimului Lukaşenko”.

„Lukaşenko trebuie să înţeleagă că planurile lui nu funcţionează”, a menţionat şeful diplomaţiei germane.

Marţi, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a cerut ca migranţilor să li se permită intrarea în Polonia, asigurând într-un interviu că aceştia urmăresc în principal să se stabilească în Germania şi nu în Polonia.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat marţi de Reuters, circa 2.000 de migranţi sunt adunaţi la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană. Aceasta îl acuză pe Lukaşenko - considerat drept „ultimul dictator al Europei” - de o abordare „în stil gangsteresc” prin facilitarea trecerii migranţilor spre UE ca represalii faţă de sancţiunile europene împotriva Belarusului.

Citește și Rusia sugerează că UE ar trebui să ofere bani Belarusului pentru a opri migranţii

Executivul comunitar a anunţat că pregăteşte şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene care participă la transportul migranţilor din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului, având în vedere în special compania aeriană de stat Belavia.

Autorităţile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranţilor de la graniţă, au mobilizat mii de militari şi se pregătesc pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22