Zelenski a cerut și vineri tancuri dar Germania spune că nu s-a luat încă o decizie

L. G. | 20.01.2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților să trimită fără întârziere mai multe arme în Ucraina, avertizând că „sute de mulțumiri nu sunt sute de tancuri”.

Pe aceeași temă

În discursul de la începutul reuniunii Grupului de Contact al Apărării Ucrainei din Raimstein, Germania, Zelenski a spus că rezultatele unității și a sprijinului aliaților se văd pe câmpul de luptă din Ucraina, dar a întrebat: „mai avem mult timp?”

„Nu, teroarea nu permite negocieri, teroarea care incendiază oraș după oraș, devine insolentă când [...] apărătorii libertății rămân fără arme să lupte împotriva ei. Războiul început de Rusia nu permite întârzieri și vă pot mulțumi de sute de ori (...) având în vedere tot ceea ce am realizat deja”, a spus el.

„Dar sute de mulțumiri nu sunt sute de tancuri. Cu toții putem folosi mii de cuvinte în discuții, dar nu pot pune cuvintele în locul armelor care sunt necesare împotriva artileriei ruse sau în locul rachetelor antiaeriene care sunt necesare pentru a proteja oamenii de raiduri aeriene rusești”, a mai spus el.

Zelenski a spus că este „cu adevărat recunoscător” pentru armele furnizate de aliați până acum, dar „timpul rămâne o armă rusească”.

„Fiecare unitate ajută la salvarea poporului nostru de teroare. Dar timpul – timpul rămâne o armă rusească. Trebuie să grăbim. Timpul trebuie să devină arma noastră comună, la fel ca apărarea aeriană și artileria, vehiculele blindate și tancurile, despre care discutăm”, a spus el.

Acest război este despre „în ce lume vom trăi”, iar „Kremlinul trebuie să piardă”, a mai afirmat Zelenski. „Sunteți națiuni puternice. Vă încurajez să luați decizii care să dezarmeze răul Rusiei de orice putere”, s-a adresat el audienței. „Stă în puterea voastră să asigurați artilerie și avioane care să zdrobească teroarea. Stă în puterea voastră să obținem victoria.”

Germania nu a luat o decizie privind livrarea de tancuri

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat că decizia țării de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina este legată de faptul că Statele Unite vor face o mișcare similară și vor trimite tancuri M1 Abrams.

Întrebat despre această problemă în timpul unui interviu la postul public ARD joi, Pistorius a spus că „nu știa de un astfel de aranjament”.

De asemenea, potrivit lui Pistorius, nu a fost luată nicio decizie privind posibilitatea ca Germania să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Ministrul german al Apărării le-a declarat vineri reporterilor prezenți la întâlnirea grupului de țări care sprijină Ucraina de la baza aeriană Ramstein că „nu putem spune astăzi când va fi luată o decizie și care va fi acea decizie privind tancurile Leopard”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">❗️ <a href="https://twitter.com/hashtag/German?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#German</a> Defense Minister Boris Pistorius said that during the meeting in Ramstein they failed to agree on the transfer of Leopard tanks to <a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a>.<br><br>He noted that a decision would be made in the near future and it would depend on Chancellor Olaf Scholz. <a href="https://t.co/cF8qhtFAZS">pic.twitter.com/cF8qhtFAZS</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1616442431796400128?ref_src=twsrc%5Etfw">January 20, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Cererea lui Zelenski vine în momentul în care SUA sunt blocate într-o confruntare cu Germania privind trimiterea de tancuri în Ucraina. În ultimele zile, oficialii germani au spus că nu vor trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina și nu vor permite altor țări care au tancuri de fabricație germană în dotarea armetelor să facă acest lucru, cu excepția cazului în care SUA este de acord să trimită și ea tancuri M1 Abrams la Kiev, – ceea ce Pentagonul a spus de luni de zile că nu are intenția de a face, având în vedere costurile logistice imense legate de întreținerea acestora.

SUA anunță cel mai mare pachet de ajutor militar

„Nu este momentul să încetinim. E timpul să ne implicăm mai mult. Poporul ucrainean ne privește. Kremlinul ne privește. Istoria ne privește. Așa că nu renunțăm. Și nu ne vom slăbi determinarea de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii imperiale a Rusiei”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea de la Ramstein.

Lloyd Austin a mai spus că este mândru de pachetul de ajutor militar anunțat de SUA, care, potrivit lui, asigură „chiar mai multe capacități de apărare antiaeriană pentru a ajuta Ucraina să-și apere orașele și cerul”. „Când Putin a lansat invazia neprovocată acum 11 luni, a crezut că Ucraina se va prăbuși pur și simplu și că lumea se va uita în altă parte. Dar Putin nu a ținut cont de curajul poporului ucrainean.”

„Ucraina a inspirat întreaga lume, în timp ce Rusia rămâne fără muniție. A suferit înfrângeri mari, iar acum apelează la puținii parteneri care i-au rămas pentru a-și alimenta invazia tragică și inutilă. Până și Iranul sau Coreea de Nord nu recunosc că ajută Rusia. Comparați asta cu valul de sprijin pentru o Ucraină liberă și suverană care se află în această încăpere”, a mai spus Austin la întrunirea de la Ramstein.

Olanda, pregătită să livreze avioane de luptă

Ministrul de Externe al Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, a spus că guvernul olandez este gata să ia în considerare problema dotării armatei ucrainene cu avioane de luptă F-16, dacă Kievul va face o cerere corespunzătoare, scrie The Netherlands Posts. „Hookstra a spus că va lua în considerare o astfel de cerere cu o „minte deschisă””, notează publicația olandeză.

Ministrul a mai menționat că țara este pregătită să furnizeze și echipamente convenționale. La urma urmei, după cum a amintit el, Federația Rusă se pregătește deja pentru o nouă ofensivă la scară largă.

În ceea ce privește furnizarea de tancuri Leopard 2, această decizie ar trebui luată în cadrul coaliției europene sau NATO, a spus ministrul olandez al Apărării Kaisa Ollongren.

Este de așteptat ca în timpul rundei de negocieri de astăzi în format „Ramstein” să se ia o decizie finală cu privire la furnizarea de arme grele Ucrainei, inclusiv tancuri. Ieri, șeful Ministerului German al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania ar putea fi de acord să permită transferul de tancuri Leopard 2, chiar dacă SUA nu este de acord să trimită M1 Abrams-ul Forțelor Armate.

Cu câteva ore înainte de reuniunea de la baza americană Ramstein, Statele Unite, Regatul Unit, Suedia şi Danemarca au anunţat noi livrări substanţiale de arme pentru Ucraina. Washingtonul va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va include 59 de blindate Bradley, acestea urmând să se adauge celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise în 6 ianuarie, şi 90 de transportoare blindate de infanterie Stryker, potrivit Pentagonului. De asemenea, armata americană va livra Ucrainei 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22