Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul

Redactia | 28.06.2022

Bombardarea mallului din orașul Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste din istoria Europei, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Pe aceeași temă

Nu a fost prima dată când rachete rusești au lovit Kremenciuk. La începutul războiului, proiectile lansate de armata Kremlinului au lovit rafinăria din oraș, cea mai mare din Ucraina și puncte de infrastructură.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul, după atacul de luni asupra centrului comercial din Kremenciuk, informează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

"În această dimineaţă, am cerut SUA să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat", a transmis preşedintele ucrainean într-un mesaj video.

"O astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie susţinută de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la summitul G7, care a avut loc în Germania", a adăugat Zelenski, scrie Agerpres.

"Numai nişte terorişti total demenţi, care nu-şi au locul pe pământ, pot lansa rachete asupra unei astfel de ţinte. Şi acesta nu este un atac care a deviat de la ţintă, este un atac rusesc calculat, exact asupra acestui centru comercial", a afirmat preşedintele ucrainean.

"Încă nu este posibil de stabilit numărul total al victimelor. Un incendiu s-a declanşat pe o suprafaţă de peste 10.000 metri pătraţi. Operaţiunea de salvare continuă, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că pierderile pot fi semnificative", a adăugat Volodimir Zelenski, indicând că, la momentul înregistrării mesajului său, târziu luni seara, bilanţul victimelor ajunsese la 12 morţi şi 24 de răniţi. Însă acesta a crescut pe măsura degajării dărâmăturilor de către echipele de intervenţie.

"Rusia a utilizat aproape 2.800 de rachete de croazieră diferite împotriva Ucrainei, dar numărul de bombe aeriene şi de lansatoare multiple (MLRS), care au lovit localităţile noastre, pur şi simplu nu pot fi numărate. Au fost sute de mii în cele patru luni de război. Aceasta nu este nimic altceva decât teroare", a subliniat preşedintele Ucrainei.

"Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Este un fapt. Aceasta ar trebui să fie stabilit juridic", a insistat el, adăugând că "toată lumea ar trebui să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contacte cu băncile ruseşti, plata de taxe şi a taxelor vamale către statul rus înseamnă a da bani teroriştilor".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22